Karaman'da Artan Kuraklık: Dereler Kurumaya Başladı

Karaman'da Artan Kuraklık: Dereler Kurumaya Başladı
Karaman'da, su tasarrufuna rağmen dereler kurumaya başladı; Yeşildere köyündeki dere tamamen kurudu, balıklar için yaşam alanı kalmadı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) normalin yüzdesi metoduna göre oluşturduğu, 2024 Şubat ayı meteorolojik kuraklık durumu haritası da Türkiye'deki kuraklık boyutunu gözler önüne serdi.
Karaman ise ciddi kuraklık (Acil Durum) renginde yer aldı.

Haritanın büyük bölümü ciddi kurak alanlardan oluşuyor.
Oluşturulan haritaya bakıldığında izlemeye başlanması gereken hafif kurak alanların en düşük seviyede kaldığı, orta şiddette hafif kurak alanların bunu izlediği, orta derecede kurak alanların üçüncü sırada olduğu ve ciddi kurak alanların boyutunun arttığı gözler önüne seriliyor. Ciddi kurak alanlar da "acil durum" olarak nitelendiriliyor.

Kuralığın etkisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuraklığı "Yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doğal olay." şeklinde açıklıyor.

Üç ayda kuraklık hızla arttı

Kuraklığı izlendiği haritalar incelendiğinde 12, 9 ve 6 aylık dönemlere ait haritalarda kuraklık trendinin yavaş yavaş arttığı, ancak şubat ayındaki kadar belirgin bir kuraklık yaşanmadığı göze çarpıyor. Bu noktada üç aylık kuraklık haritası da inceleniyor.

Derelerde kuruma başladı

Karaman, Türkiye'nin en fazla su tasarrufu sağlayan üç ilinden biri olmasına rağmen kuraklıkla mücadele ederken zorluklarla karşı karşıya. Barajlardaki su seviyelerinin düşmesiyle birlikte kentte bulunan derelerde kuruma başladı.

Karaman merkeze bağlı Yeşildere köyünde bulunan bir dere de kuraklıktan etkilendi. Bir vatandaş tarafından çekilen fotoğraflarda dere tamamen kurumuş durumda görülüyor. Fotoğraflarda, dere yatağında küçük su birikintileri kalsa da balıklar için yaşam alanlarının tükendiği gözlemleniyor.