Konya’nın ihracat artışı sürüyor

Konya’nın ihracat artışı sürüyor
Konya’nın ihracat artışı sürüyor
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya 2017 yılı başından bu yana ihracat artışını sürdürdü. Şehrimizin ihracatını yüzde 4.5 artıran tüccar ve sanayicilerimize teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. 2017 yıl sonunda inşallah ihracat hedefimizi aşacağız” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2017 yılı Haziran ayı ihracat verilerini açıkladı. İhracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “TİM’in açıklamış olduğu verilere göre, Türkiye’nin Haziran ayında ihracatı yüzde 1,8 artışla 12,1 milyar dolar oldu. Konya’nın ihracatı ise yüzde 4. 5 artış ile 126.9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlara göre Konya il bazında genel ihracattaki payı yüzde 1.05 ile 12. sırada yer almaktadır. Konya’nın 2017 yılı ilk altı aylık ihracat rakamı 763.6. milyon dolar olmuştur. 2017 yılı ilk altı aylık rakamı, 2016 yılı ilk altı aylık rakamı göre yüzde 11,07 artış göstermiştir. Son 6 aydır ihracat artışını devam ettiren Konya, Ocak ayında 115 milyon dolar, Şubat ayında 122 milyon dolar, Mart ayında 137 milyon dolar, Nisan ayında 129 milyon dolar, Mayıs ayında da 136 milyon dolar, Haziran ayında ise 126.9 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Türkiye genelinde ihracata baktığımızda; Ülkemizin dünya ticaretinden aldığı pay binde 8.9'dan binde 9'a çıktı. ABD'nin ithalatındaki payımız binde 3'ten binde 3.1'e yükseldi. AB'nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28'den yüzde 1,29'a çıktı. Dolayısıyla 2017 yılı başından bu yana ihracatımızda artış yaşanması bizleri sevindirmektedir. İnşallah yıl sonuna kadar bu artış hem Konya’mızda hem de ülkemiz için rekor seviyelerde devam eder. Ve ihracatta istediğimiz hedefleri yakalarız” dedi.
 
-Her yıl hedef ülke belirleniyor-
Konya Ticaret Odası olarak Konya’nın ihracatını artırmak amacı ile yaptıkları çalışmalara değinen Öztürk, “Her yıl hedef ülke çalışmaları yapıyoruz. Büyükelçilikler ve ataşeliklerle görüşmeler, şehrimizde ve tespit etiğimiz hedef ülkelerde (B2B) gibi somut sonuçlar alınan toplantılar yapıyoruz. Özellikle ilimizin iddialı olduğu sektörlerde dış ticaretimizi daha çok artırabilmek için araştırmalar yapıyor bu araştırmaları yayın haline getiriyoruz. Son olarak ta Konya’nın önde gelen sekiz sektöründe yurtdışı tanınırlığının artırılması için Odamız tarafından farklı dillerde sektör raporları hazırladık. Şehrimizin dış ticaret potansiyelini ortaya koyan bu kitapçıkları gelen yabancı ziyaretçilere veriyoruz. Ayrıca büyükelçiliklere gönderiyoruz ve olumlu dönüşler alıyoruz. Bu anlamda dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler ve bazı pazarlardaki daralmalara rağmen gayret sarf ederek ihracatımızı artıran tüm tüccar ve sanayicilerimizi tekrar kutluyor, ülkemizin ihracatta istenilen hedeflere ulaşmasını temenni ediyorum” diye konuştu.