Murat Koca'nın Karamana 3 trilyon zararı oldu

Murat Koca'nın Karamana 3 trilyon zararı oldu
Tasarruf için Özel İdarede iş akdi fesh edilen 58 işçiye yaklaşık 3milyon lira tazminat ödendi.

Karamanda yayın yapan Gazete Anadolu'nun haberine göre Karaman eski valisi Murat Koca yüzünden 3 trilyon zarar ettik.

Karaman’da 2014 yılında dönemin Valisi Murat Koca tarafından, İl Özel İdaresinde tasarruf amacıyla iş akdi fesh edilen 58 kişinin haksız işten çıkarıldığının  yargı tarafından karar verilmesinden sonra, devlet yaklaşık olarak 3 milyon liraya yakın tazminat ödedi ve devlet büyük zarara uğratıldı.
 
Dönemin Karaman Valisi Murat Koca, 14.08.2014 tarihinde İl Özel İdarede çalışan 58 işçinin iş akdini, aşırı personel gideri olduğunu gerekçe göstererek, iş akitlerini fesh etmişti.19 büro personeli,3 bekçi, 10 şoför, 5 iş makinesi operatörü, 4 formen, 3 aşçı, 3 asfalt işçisi, 1 topoğraf,7 atalye ustası,3 asfalt ve 2 içme suyu işçisi olmak üzere toplam 58 kişinin iş akitlerini, kıdem ve ihbar tazminatları ile kullanılmayan izin paraları dahil olmak üzere kanuni tüm yükümlülüklerinin yerine getirileceğini açıklayarak, iş akitlerini fesh etmişti.
 
İŞ MAHKEMESİ RED ETTİ,YARGITAY BOZDU
 
İl Özel idaresinde iş akitlerinin haksız yere fesh edildiğini iddia eden işçiler, sendika aracılığıyla Karaman İş mahkemesine dava açtılar. Yerel mahkeme işçilerin davasını red etti ve dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise 07.04.2015 tarihinde kararı bozdu.Yeniden yapılan yargılama sonunda ise, işçilerin haksız olarak işten çıkarıldığı kararı onaylandı.
 
YAKLAŞIK 3 MİLYON LİRA TAZMİNAT
 
Mahkeme kararının kesinleşmesinin ardında, 58 işçiye görev yılına göre kişi başı 45 bin lira ile 50 bin lira arasında tazminat hakkı doğdu. Toplamda 3 milyon liraya yaklaşan bu tazminat Özel İdare tarafından işçilere ödendi.
 
DEVLETE ‘KOCA’ ZARAR
 
Dönemin Valisi Murat Koca’nın yanlış bir uygulaması ,yargıdan döndü ve devlet yaklaşık olarak 3 milyon eski para ile 3 trilyon lira gibi büyük rakam ile zarara uğratıldı.Valiler kararnamesi ile merkeze çekilen Vali Murat Koca, valizini toplayıp Karaman’dan ayrılırken, geride ise bıraktığı büyük bir enkaz kaldı.
 
İşçilerin iş akdini fesh ederken , bu işlemin aksaklığa meydan vermeyeceği, bütçede büyük tasarruf sağlanarak, özel idarenin daha fazla yatırım yapacağını ve işçiler için yargı yolunun açık olduğunu söyleyen eski Vali Murat Koca’nın ,tasarruf hesapları ile daha fazla yatırım hesapları tutmadı, aksine devletin kasasından yaklaşık 3 milyon lira çıkarken, köylere yapılacak olan yatırımların parası ise, yanlış bir uygulama nedeniyle işçilere ödendi.