TCMB Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tutma Kararı Aldı

TCMB Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tutma Kararı Aldı
TCMB, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu bir adım atıldı.

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. Mart ayında yaşanan enflasyonun beklenenden yüksek gerçekleşmesi, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve enflasyon beklentilerindeki canlılık gibi faktörler politika faizinin bu düzeyde tutulmasına neden oldu. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ederek politika kararlarını öngörülebilir bir şekilde vermeye devam edecektir.

Piyasaların Beklentisi Kararla Uyuştu

Ekonomistlerin politika faizi konusundaki beklentileri de doğru çıktı. Ortalama değer, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağı yönündeydi. Ayrıca, yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması yüzde 45 olarak belirlendi. Bazı uluslararası bankalar ise nisan ayında faiz artırım döngüsünün sona erdiğini ve enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 36 hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini belirtti. Türkiye'nin bu yıl yüzde 44,2 enflasyon ortalamasıyla kapatacağı öngörüleri de gündemde.

TCMB Para Politikası Kurulu: "Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir."

Parasal ve Finansal Koşullar İyi Noktada

Mart ayında alınan önlemlerle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkisini yakından izlemektedir. Belirgin ve kalıcı bir enflasyon düşüşü sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Ayrıca para politikası duruşu, yerel talep dengesini sağlama, Türk lirasında reel değer kazanımı ve enflasyon beklentilerinde iyileşme gibi faktörleri destekleyerek, enflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında düşürülmesine katkıda bulunacaktır.

Kararlar Açıklık İlkesiyle Alınacak

TCMB, kararlarını tahmin edilebilirlik, veriye dayalılık ve şeffaflık prensipleri doğrultusunda almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti de beş iş günü içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.