Hibrit Harita ve Renkli Görüntü Şifreleme: Kaotiklik Derecesi Değerlendirmesi

Hibrit Harita ve Renkli Görüntü Şifreleme: Kaotiklik Derecesi Değerlendirmesi
Farklı optimizasyon test fonksiyonları kullanılarak tasarlanacak hibrit bir harita ile çapraz kanallı renkli görüntü şifreleme algoritmasının kaotik doğasını test edeceğiz.

Doç. Dr. Uğur Erkan’ın ‘Optimizasyon Test Fonksiyonları Kullanılarak İki Boyutlu Hiperkaotik Hibrit Haritanın Tasarlanması Ve Kanallar Arası Çapraz Renkli Görüntü Şifreleme Algoritmasının Geliştirilmesi’ konulu projesi TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.

Projenin kapsamı, çeşitli optimizasyon test fonksiyonlarının kullanılacağı bir çerçevede, iki boyutlu karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip hibrit bir harita üzerine dayalı çapraz kanallı renkli görüntü şifreleme algoritmasının geliştirilmesini içermektedir. Geliştirilen sistemin kaotik doğasını değerlendirmek için testler gerçekleştirilecektir.

Doç. Dr. Uğur Erkan projesi hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Tamamen özgün, literatürde mevcut algoritmalardan daha güvenli ve güçlü kaos tabanlı bir görüntü şifreleme algoritmasının tasarlanmasının planlandığı proje kapsamında ilk kez önerilen zorlu ve karmaşık optimizasyon fonksiyonlarının hibritleştirilmesi ile tasarlanacak iki boyutlu hibrit harita kullanılacak. Algoritmanın siber tehditlere ve çeşitli kripto-analitik saldırılara karşı direncini değerlendirmek için kriptoanalitik testler uygulanacak. Güvenlik analizleri hem sayısal hem de istatistiksel yöntemlerle desteklenerek özellikle bilinen düz veya şifreli metin saldırıları gibi çeşitli saldırılara karşı algoritmanın direncini test edecek. Bu proje kapsamında bir makale ve bir patent hazırlanması planlanıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılacak başvuru ile de şifreleme algoritmasının uygulama prototipleri, güvenli veri iletişimine yönelik yeni teknikler, endüstriyel iş birlikleri sayesinde patentlenerek ülkemizde ve yurt dışında ticarileşerek kullanıma sunulacak. Proje ekibinin geliştireceği bu teknoloji sayesinde yeni, hızlı ve güvenli bir şifreleme yönteminin yerli ve milli olarak ülkemizde uygulama olarak değerlendirilmesi de planlanıyor.” dedi.