Bakan Ersoy Duyurdu: Fransa Türkiye'ye Tarihi Eserleri İade Edecek!

Bakan Ersoy Duyurdu: Fransa Türkiye'ye Tarihi Eserleri İade Edecek!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fransa'da ele geçirilen 8 bin 659 tarihi eserin Türkiye'ye teslim edileceğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Anadolu kökenli eserlerin kaçakçılığına yönelik uluslararası bir operasyonun detaylarını paylaştı. Avusturya'da bir müzayede firmasında satışa çıkan ve Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2019'da tespit ettiği eserlerin Fransız kolluk kuvvetleri tarafından incelendiğini ve Fransa'ya bağlandığını belirtti. Fransız yetkililerin, Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan eserleri pazarlayan kişilere karşı geniş kapsamlı bir soruşturma başlattığını ifade etti.

Türk polisinin gerçekleştirdiği Anadolu ve Miras Operasyonu ile eserleri kaçıran suç şebekesinin Türkiye ayağının çökertildiğini, Dünya Gümrük Örgütü'nün ülkeler arasındaki koordinasyonu sağlayarak bilgi akışını güçlendirdiğini vurguladı. Sonuç olarak, Fransız Gümrük ve İstihbarat Birimi'nin yürüttüğü operasyon sonucunda binlerce eserin ele geçirildiğini belirtti.

Ersoy, başta Fransa Gümrük ve İstihbarat Birimi olmak üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı, Bulgaristan, Almanya, Avusturya ve Dünya Gümrük Örgütü yetkililerine, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne, Adalet Bakanlığı'na, Dışişleri Bakanlığı'na ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.