TUİK Mart Enflasyonu Açıklandı

TUİK Mart Enflasyonu Açıklandı
Mart ayında Türkiye'de enflasyon, aylık %3.16 ve yıllık %68.50 olarak gerçekleşti. Öne çıkan nokta ise eğitim giderlerindeki artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %3.16 artış gösterirken, yıllık bazda %68.50 yükseldi. TÜFE'deki değişim, on iki aylık ortalamalara göre ise %57.50 olarak kaydedildi.

Mart ayı enflasyon verileri, piyasa beklentilerinin altında geldi. Piyasa, aylık enflasyonun %3.67, yıllık enflasyonun ise %69.32 olmasını bekliyordu; ancak gerçekleşen rakamlar bu tahminlerin altında kaldı. Şubat ayında ise aylık enflasyon %4.53, yıllık enflasyon ise %67.07 olarak açıklanmıştı.

EĞİTİM AYLIK VE YILLIK ARTIŞTA ZİRVEDE

Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla en düşük artış gösteren ana grup, yüzde 50.10 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ancak buna karşılık, geçen yılın aynı dönemine göre artışın en yüksek olduğu kategori, yüzde 104.07'lik artışla eğitim sektöründe kaydedildi.

ET FİYATINDA YÜKSELİŞ!

Mart ayında bir önceki aya göre en hızlı artış gösteren temel kategorilere bakıldığında, 'orta öğretim' yüzde 21.3'lük artışla ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 18.58'lik artışla kuzu eti ve yüzde 14.56'lık artışla dana eti izledi. Kümes hayvanları eti fiyatlarındaki aylık artış da yüzde 14.65 olarak kaydedildi.