TCMB Para Politikası Faizini 500 Baz Puan Yükseltti

TCMB Para Politikası Faizini 500 Baz Puan Yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından faiz kararını duyurdu. Politika faizi, 500 baz puanlık artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarıldı.

Merkez Bankası, geçen ay Fatih Karahan liderliğinde gerçekleştirilen son PPK toplantısında 8 aylık bir aradan sonra faiz artışına gitmemiş ve politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Karahan, 8 Şubat'ta Merkez Bankası Başkanı olarak ilk kez enflasyon raporu sunumu için kamuya açık bir basın toplantısında sıkı para politikasına bağlı olduklarını belirtmişti.

Mart ayına ilişkin beklentiler, faiz oranlarının sabit tutulacağı yönündeydi.

Reuters haber ajansının yaptığı ankete katılan 22 kurumdan 20'si faizde bir değişiklik beklemiyorlardı.

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete katılan 24 kurumun beklentisi de politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde olmuştu.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ise son para politikası değerlendirme raporunda, faiz oranlarının 500 baz puan artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapılması önerisinde bulunmuştu.

Merkez Bankası, geçen yıl Mayıs ayındaki seçimlerden sonra faiz artırım sürecine girmişti. 2023 seçimleri öncesi Türkiye'de politika faizi yüzde 8,50 seviyesindeydi.

Piyasanın 12 Ay Sonrası Dolar/TL Öngörüsü 42,79 Seviyesine Yükseldi

Merkez Bankası geçen hafta 2024 Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını duyurmuştu.
Buna göre piyasanın 12 ay sonrası için Dolar/TL beklentisi yükselerek 42,79'a çıktı. Şubat anketinde döviz kuru tahmini 41,15 TL idi.
Bazı ekonomistlere göre ekonomideki büyüme "sağlıklı olmadığı" için dövize olan talep devam ediyor.
Merkez Bankası anketine göre katılımcıların bu yıl sonuna ve 2025 yılına dair büyüme beklentisi sabit kaldı.
Piyasanın 2024 Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahmini yüzde 3,3; 2025 yılı büyüme tahmini ise yüzde 3,8 olarak belirlendi.