TBMM Yeni Anayasa Görüşmelerini Erteledi

TBMM Yeni Anayasa Görüşmelerini Erteledi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde ilk görüşmelerin, Ramazan Bayramı'nın sona ermesinin ardından 16 Nisan'da başlaması planlanıyor.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni anayasa oluşturma sürecinde, Meclis'teki tüm siyasi partilerden anayasada bulunması gereken başlıklara ilişkin görüşler alınacak ve genel bir çerçeve oluşturulacak.

Başlıklar belirlendikten sonra siyasi partilerden, bu başlıklar altındaki maddelere ilişkin öneriler istenecek. AK Parti kaynakları, yeni anayasanın net ve açık bir çerçeve çizmesi gerektiğini vurgularken, yaklaşık 90-100 madde arasında olması ve detayların daha sonra çıkarılacak kanunlarda ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Yeni anayasanın toplumun tüm kesimlerinin benimsediği, demokratik, katılımcı ve sivil bir toplumsal anlaşma olması önemi üzerinde duruluyor. Yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde, Ramazan Bayramı'ndan sonra 16 Nisan'da siyasi partiler arasında görüşme trafiğinin başlaması bekleniyor.

Ayrıca, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve çeşitli platformlardan "hangi başlıklarda nasıl bir anayasa" beklentileri doğrultusunda alınan önerilerin, TBMM'de bir havuzda toplanması planlanıyor. Yeni anayasa çalışmalarının, geniş bir katılım ve uzlaşıyla şekillenmesi amaçlanıyor.