Sıcak Hava Dalgaları Türkiye'de Rekor Kırmaya Devam Ediyor

Sıcak Hava Dalgaları Türkiye'de Rekor Kırmaya Devam Ediyor
Türkiye genelinde son dönemde meydana gelen sıcak hava dalgaları, birçok şehirde rekor seviyelere ulaşarak yaşam koşullarını olumsuz etkiliyor.

Antalya, Adana, Eskişehir, Muğla, İzmir, Aydın ve Manisa gibi birçok şehirde 1 Nisan'da hava sıcaklıkları 30 dereceyi aşarak tarihi rekorları kırdı.

Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, sıcak hava dalgalarının şiddetinin arttığını ve her yeni 10 yılda sıcak hava dalgalarının başlangıcının daha erken olduğunu belirtiyor. Mart ayı da mevsimsel normların üstünde seyrederken, hava sıcaklıklarının normalin 10-15 santigrat derece üzerinde olduğu gözlemleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sıcaklıklar Türkiye'nin büyük bir bölümünde mevsimsel normallerin üzerinde olacak.

Karaman ilinde de bu sıcak hava dalgasından etkilendi. Kentte termometrelerin 26 santigrat dereceyi geçtiği gözlemlendi. Ancak, sıcaklık artışıyla birlikte hava kalitesinde belirgin bir düşüş oldu. Toz taşınımının etkisiyle özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde partikül konsantrasyonunda bir artış yaşandı. Bu durum, özellikle solunum rahatsızlığı olan kişiler için endişe verici olabilir.

Prof. Dr. Tağıl, son zamanlarda gözlemlenen hava koşullarının dikkat çekici olduğunu belirterek, iklim değişikliğiyle mücadelede alınması gereken önlemlere vurgu yaptı.