Oruçluyken Adet Olmak Orucu Bozar mı? Oruçluyken Adet Oldum Ne Yapmalıyım

Oruçluyken Adet Olmak Orucu Bozar mı? Oruçluyken Adet Oldum Ne Yapmalıyım
Ramazan ayında en yaygın oruç bozan durumlar araştırılıyor. Bu kapsamda kadınların sıklıkla merak ettiği bir konu, oruçlu iken adet kanamasıdır. Peki, oruç tutarken adet olmak orucu geçersiz kılar mı? İşte Diyanet'in cevabı:

Orucu bozan durumlar ve bu konudaki belirsizlikler, Diyanet'in açıklamalarıyla gündemde kalmaya devam ediyor. Diyanet, milyonlarca kadına oruç tutarken kararsız kaldıkları durumlar hakkında yol gösteriyor. Adet dönemi gibi durumlar orucu nasıl etkiler? Kadınlar böyle durumlarda nasıl davranmalıdır?

ORUÇLUYKEN ADET OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Yapılan açıklamaya göre, kadınlar adet ve lohusalık süreçlerinde namaz kılamaz ve oruç tutamazlar. Oruçlu bir kadın adet kanaması başladığında orucunu hemen bozmak zorundadır. Adet kanaması sona erdikten sonra ise bozulan orucu kaza etmelidir.

Adet kanamasının başladığı gün, orucu sürdürmek ve iftara kadar oruçlu gibi davranmak doğru değildir.

ORUÇLUYKEN ADET GELMESİ

Oruç tutan birisi adet döneminde oruç tutamaz. Oruçlu iken adet kanaması başlasa bile, o anki saate bakılmaksızın oruç bozulmalıdır. Ayrıca, adet öncesi yaşanan kahverengi ya da pembe lekelenmeler de orucu bozar. Bu durumda oruç tutulmaz ve namaz kılınmaz.