Karadut'a Olan Talep Artıyor! Kilosu: 80 TL

Karadut'a Olan Talep Artıyor! Kilosu: 80 TL
Mersin'de seralarda yetiştirilen ve üreticilerin yüzünü güldüren "turfanda karadut" hasadı sürerken, hem yerel pazarda hem de uluslararası arenada talep görüyor.

Mersin, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahiptir ve turfanda yetiştirilen ürünleriyle dikkat çeker. Narenciye sezonunun sonuna yaklaşırken, kentte örtü altında yetiştirilen ürünler de hasat edilmeye başlanmıştır. Özellikle son yıllarda, örtü altında erik, kayısı ve üzüm gibi ürünlerin yetiştirildiği şehirde, hem iç pazardan hem de dış pazardan talep gören karadutun seraları kurulmaya başlanmıştır. Karadutun örtü altında yetiştirilmesi son 4-5 yılda popüler hale gelmiş ve dönüm başına 3-4 ton ürün vermesi ve kilogram fiyatının 80 TL olması üreticileri memnun etmektedir. Karadutun ilaç gerektirmemesi nedeniyle masrafsız olarak kabul edilmesi ve az zahmet gerektirmesi de üreticilerin işini kolaylaştırmaktadır. Erdemli ilçesinde kurulan karadut seralarında başlayan hasadın, mayıs ayının sonuna kadar devam etmesi beklenmektedir.

Dönüm Başına 4 Tona Kadar Ürün Elde Edilebilmekte

Erdemli ilçesinde daha önce domates yetiştirilen seralarda karadut yetiştirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Domates üretiminin maliyeti nedeniyle ekonomik olarak zorlayıcı olduğunu fark ettik ve alternatif arayışına girdik. Karadutu keşfettik. Seramıza dönüm başına 60 fidan diktik. Şu anda fidanlarımız 2 yaşına geldi. Hasadımız Mayıs sonuna kadar devam edecek. Üretimi hem üreticiler hem de toplayıcılar için kolay. Zararlılarla mücadele etmek için ilaç kullanmamıza gerek kalmıyor. Sadece besleme ve sulama gereksinimi olan bir ürün. Şu anda dönüm başına 2,5 ton ürün beklentimiz var, ancak ilerleyen yıllarda bu miktar artış gösteriyor. Dönüm başına 4 tona kadar çıkabilmekte. Kilogram fiyatı şu anda 80 TL" şeklinde konuştu.

"Karadut, Araplar Tarafından Büyük İlgi Görüyor"

Ürüne olan ciddi talebi vurgulayan Kulu, "Antalya, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere sevkiyat yapıyoruz. Ayrıca Arap ülkeleri bu ürünü büyük bir hevesle tüketiyor. Dubai'ye, Irak'a ve Rusya'ya ihraç ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Dut hasadı yapan üretici Aysel Kara ise "Daha önce bahçemize domates ekiyorduk. Domates biraz daha maliyetli ve işçiliği zor, ancak karadut daha kolay ve maliyeti daha düşük. Getirisi domatesten daha iyi. Domate için yıl boyunca çalışmanız gerekirken, burada sadece hasat ve budama döneminde 2-3 ay kadar iş oluyor. Çiftçilerin yüzünü güldüren bir meyve, çok yönlü kullanılabiliyor. Pekmezi ve reçeli yapılıyor, meyve suyu elde ediliyor, pastalarda kullanılıyor," dedi.