Hangi Belediyeler El Değiştirdi? Rüya Gibi Seçim Yaşandı

Hangi Belediyeler El Değiştirdi? Rüya Gibi Seçim Yaşandı
CHP, 9 Eylül 1992 tarihinden bu yana en yüksek oy oranını elde etti. Bazı analistler, CHP'nin bu son başarısını 1989 seçimlerinde SHP tarafından elde edilen sonuçlarla karşılaştırarak değerlendirdi.

1989'daki seçimlerde SHP, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 39 ilin belediye başkanlıklarını kazanmıştı. SHP, o seçimlerde yaklaşık %28.7 oy oranıyla birinci sırada yer almıştı. SHP'yi o dönem DYP %25 ile, ANAP ise %21 oy oranlarıyla takip etmişti.

İttifaklarda Kayıplar Yaşandı

Cumhur İttifakı içerisindeki AK Parti'nin desteği, son beş yılda neredeyse on puan azalarak %40 seviyesinde sabit kaldı. MHP ise 2019'daki %7,31'lik oy oranından yaklaşık üç puan kaybederek geriledi. İYİ Parti ise beş yıl öncesinde %7,45 olan oy oranını %3'e düşürdü. 2019'da İstanbul'da aday göstermeyen ve ülke genelinde %4,24 oy alan HDP'nin yerine geçen DEM Parti, yaklaşık %6 oy oranına erişti. Beklenmedik bir başarı elde eden Yeniden Refah Partisi ise %5'in üzerinde oy alarak iki belediyeyi kazandı. İlk kez sandık başına giden 1 milyon 610 bin genç seçmenin katılımı ise %77 civarında gerçekleşti. 2019 seçimlerinde 54 milyon kayıtlı seçmen bulunurken, katılım oranı %84,66 olarak kaydedilmişti.

AK Parti'de 11 Büyükşehir Kaybedildi

2019'dan bu yana AK Parti, kontrolündeki belediye sayısını 24'e indirdi. Büyükşehirlerde 11 zafer elde ederken, 13 ilde de belediye başkanlıklarını kazandı. Ancak, Bursa, Balıkesir, Denizli ve Şanlıurfa gibi uzun süredir iddialı oldukları şehirleri kaybettiler. MHP ise Manisa'daki tek büyükşehri kaybederek belediye sayısını 11'den 8'e düşürdü. Kırklareli'nde CHP ve MHP adayları arasında çekişmeli geçen sayım çalışmaları ise sabah saatlerine kadar devam etti. AK Parti'nin uzun süre yönetiminde olduğu Sivas'ta eski ittifak ortağı BBP ile rekabet etti. Cumhur İttifakı, toplamda 30 büyükşehir ve 29 ilde işbirliği halinde hareket ederken, Mersin ve Manisa'da MHP adaylarıyla, diğer 28 büyükşehirde ise AK Parti adaylarıyla rekabet etti.

CHP, 15 Büyükşehiri Kazanıp Başarıya İmza Attı

CHP, toplamda 21 belediyeden oluşan yönetimini 15 büyükşehir başta olmak üzere 36'ya çıkardı. İstanbul ve Ankara'da oy oranlarını artırarak seçimleri kazanan CHP, İzmir'de kalesinde %10'a yakın bir kayıp yaşasa da zafer elde etti. Manisa, Bursa, Balıkesir, Denizli gibi büyükşehirlerin yanı sıra 2019'da kazandığı Antalya, Adana, Mersin, Aydın, Tekirdağ ve Eskişehir'de de başarılı oldu. Aday krizi yaşadığı Hatay'da ise AK Parti ile sıkı bir yarış içinde olan CHP, açıklanmayan sonuçlara göre önde görünüyor. Kastamonu, Zonguldak, Giresun, Adıyaman, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Amasya, Kilis, Kırıkkale ve Burdur şehirlerinde ise CHP, sürpriz bir yükselişle kazanan parti oldu.

CHP Oy Oranını Arttırdı

Geçen yıl yapılan genel seçimlere kıyasla, partilerin oy oranlarında büyük bir değişim gözlendi. CHP, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde %25,8 oy oranıyla başarılı bir performans sergilemişti. Ancak bu oranını yaklaşık 12 puan artırarak %37'nin üzerine çıkardı. Geçen yılki seçimlerde Millet İttifakı, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi dahil olmak üzere toplamda %35 civarında oy almıştı. Cumhur İttifakı ise 14 Mayıs seçimlerinde %49,50 oy oranına sahipti. 2023 yılında AK Parti'nin oy oranı %36,3, MHP'nin oy oranı ise %10,3 olarak kaydedilmişti. AK Parti ve MHP'nin toplam oy oranı ise %40'ların düzeyinde kalmıştı. Gece ilerleyen saatlerde AK Parti'nin oy oranı %36'ya kadar yükselirken, MHP'nin oy oranı ise %4,9 olarak açıklandı.