Haksız Ticareti Önleme Amacıyla Kararlar Alındı

Haksız Ticareti Önleme Amacıyla Kararlar Alındı
Reklam Kurulu, tüketici haklarını korumak ve haksız ticari uygulamaları önlemek için önemli kararlar aldı.

12 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, aldatıcı, yanıltıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar incelendi. Toplantıda değerlendirilen 134 dosyanın 119'u yasalara uymayan olarak tespit edilerek toplamda 17 milyon 37 bin 891 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Bu ayki toplantının ana gündem maddesi ise dijital ticarette üyelik uygulamaları, hedefli reklamcılık ve tüketicilerin kişisel verilerinin toplanmasına yönelik internet sitesi tasarımları oldu. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Dijital Tüketicinin Korunması Projesi kapsamında yapılan araştırmada, tüketicilerin kişisel bilgilerini paylaşma konusunda endişeli olduğu ortaya çıktı. Bu bağlamda, satın alma aşamasında tüketicilere üyelik şartı sunan internet siteleri incelendi.

İnceleme sonucunda, tüketicilerden gerekli olmayan kişisel bilgilerin talep edilip edilmediği, üyelikten ayrılmak için sunulan yöntemlerin uygunluğu, çerez ve ticari ileti onayının tüketici tercihine bağlı olup olmadığı gibi konular incelendi. Reklam Kurulu, akademisyen görüşleri ve uluslararası uygulamaları da dikkate alarak 12 dosyaya yönelik idari para cezaları yanı sıra durdurma ve düzeltme cezaları da uyguladı.

Üyelik iptali veya ayrılma sürecinin zorlaştırılması, hedefli reklamcılık ve kişisel verilerin paylaşımı konusunda tüketicilere seçenek sunulmaması gibi konulara ilişkin ayrıntılar daha sonra Ticaret Bakanlığı internet sitesinde paylaşılacak.