Çileğin Kilosu 50 TL'ye Geriledi: Açıkta Hasat Zamanı Geldi!

Çileğin Kilosu 50 TL'ye Geriledi: Açıkta Hasat Zamanı Geldi!
Mersin'in Silifke ilçesinde çilek hasadı başladı, fiyatlar düştü. Yıllık 80 bin ton üretilen çilek, iç ve dış piyasalara dağıtılıyor.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahip olan Mersin'de, örtü altında yetiştirilen birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından şimdi açık alanda hasat yapılıyor. Özellikle Silifke ilçesinde yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiliyor ve açık alanda hasat dönemi başladı. Bu durum, çilek fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bir ay önce 120 TL'ye kadar satılan çilek, şu anda 50 TL'ye kadar geriledi. Çilek hasadı, yüzlerce kadın için geçim kaynağı olmanın yanı sıra üreticilere de önemli bir gelir sağlıyor. Üretilen çilekler Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılırken, bazı ülkelere ihraç ediliyor.

Geçen yıl Eylül ayında ekim yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla hasadına başladık. Zaten Silifke çileğiyle ünlüdür, herkes bilir. Haziran'ın ortasına kadar hasadımız devam edecek. Dönüm başına 4-5 ton arası hasat yapıyoruz." İlçelerinde kış aylarında topraksız tarım ve sera üretiminin yanı sıra ilkbahar ve yaz aylarında açık alanda da çilek üretimi yapıldığına dikkat çeken Coşkun, bu üretimin farklı mevsimlerde devam ettiğini belirtti.