Yeni Dönem: Hastanelerde Uzaktan Muayene Başlıyor!

Yeni Dönem: Hastanelerde Uzaktan Muayene Başlıyor!
Hastanelerde uzaktan muayene uygulaması bugün başlıyor. Muayene ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.

Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınacak. Randevu alınan hastane için uzaktan muayene günde bir adetle sınırlandırıldı. SGK, aynı hastanede aynı hasta için günde sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

Uzaktan muayeneleri uzman hekimler yapacak. SGK, aynı hasta için aynı hastanede (acil servise başvurular hariç) aynı tıbbi uzmanlık alanında on gün içinde gerçekleştirilen yeni uzaktan muayene masraflarını üstlenmeyecek.

İlaçlar Nasıl Alınacak?

Doktorlar, muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar SGK anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Doktor, hasta için e-rapor da düzenleyebilecek.

Uzaktan muayene hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından sunulacak. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastaneleri olmayan devlet hastaneleri ve dal merkezleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinden oluşmaktadır. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerini içermektedir. Şehir hastaneleri ise üçüncü basamak sağlık hizmetleri sunmaktadır.

Hangi Hastanelerde Geçerli Olacak?

Uzaktan sağlık hizmeti, yeterli bilişim teknolojisi altyapısına sahip, bakanlıkça onaylanmış hastanelerde sunulabilecek. Sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin kapsamında mümkün olan ölçüde muayene edilecek. Doktor, hastalara yüz yüze muayene olmalarını önermek için bir hastaneye gitmelerini önerebilecek.

Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar kullanılarak sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilecek ve izlenebilecek.

Uzaktan Muayene İçin Randevu Nasıl Alınacak?

Hasta, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) uzaktan muayene için randevu alacak.

10 Gün Kuralı

SGK, aynı hastanede aynı bölüm için 10 gün içinde yapılan randevuları karşılamayacak.

Koronavirüs salgını döneminde karantinada olan hastalar için uzaktan muayene uygulanabiliyordu.

Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yönetmelik yayımladı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022’de yürürlüğe girdi.

SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.