REFERANDUM CHPʹYİ ULEMAYA GÖTÜRDÜ

REFERANDUM CHPʹYİ ULEMAYA GÖTÜRDÜ
Referandum çalışmaları için yoğun temaslarda bulunan İktidar ve Muhalefet partileri, vatandaşın hoşuna gidecek vaatlerde bulunuyorlar.
Referandum süreci içinde partiler vatandaşın ilgi odağı olabilmek için farklı farklı açıklamalar da bulunuyor.
MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Türban yasağının AKP tarafından oy malzemesi olarak kullanıldığını ima ederek, samimi olmadıklarını belirtti.
 
Milletvekili Hasan Çalış, 12 Eylül tarihinde halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişikliği paketinin içinde ne başörtüsü meselesiyle ilgili ne de imam hatiplerin sorunları ile ilgili bir çalışma yapılmadığını açıkladı. Çalış, başörtüsü yasağını Anayasa değişikliği paketine koymayan AKP’nin başörtüsü yasağına “evet” dediğini bildirdi.
 
Toplumu ayrıştıran ve çatışma yaratan anayasa paketleri yerine, toplum içinde uzlaşma ve huzur ortamı şağlayan Anayasaların uzun ömürlü olacağını ifade eden Karaman Milletvekili Çalış, “Çünkü Anayasalar millet içindir. Devlet, yasaları millet adına ve menfaatine uygun olarak hazırlar ve uygular. Anayasa değişikliği toplumların ihtiyaçlarından doğar ve zamanın şartlarına uygun değişikler toplumsal mutabakatla gerçekleştirilir. Toplumun yapılan değişiklerle mutabık olması büyük önem taşımaktadır.” dedi.
 
Çalış, AKP tarafından hazırlanan ve 12 Eylül tarihinde halk oyuna sunulacak olan anayasa değişikliğinin toplumun hiçbir kesimiyle görüşülmeden ve mutabakat sağlanmadan hazırlandığına işaret ederek, bu Anayasa değişikliği paketinde toplumun hiçbir önemli sorununa köklü çözümler getirilmediğini vurguladı. Çalış, başörtüsü yasağı ve imam hatip okulları mezunlarının yaşadığı sıkıntı ve yasaklarla ilgili anayasa paketinde hiçbir çalışma yapılmadığını da sözlerine ekledi.
 
MHP’nin başörtüsü yasağının kaldırılması ile ilgili tekliflerinin AKP tarafından Meclis anayasa görüşmeleri sırasında reddettiğini de hatırlatan Karaman Milletvekili Çalış, “yalnızca bu konu bile hükümete bir “uyarı oyu” yani “hayır oyu” vermek için yeterli olacaktır” şeklinde konuştu. 
 
CHP ULEMAYA GİDİYOR
 
Erdoğan, başörtüsü yasağı için ʹulemaya sormalıydılarʹ deyince ʹLaik devlet fetva mı isteyecekʹ diye ayaklanan CHPʹnin kendisi şimdi ulemanın kapısını çalıyor.
 
Kılıçdaroğlu ʹtürban raporuʹ hazırlanması talimatını verdi. Çalışmayı yürüten CHP PM üyesi Ayata, “AİHMʹin türban konusunda verdiği kararı inceliyoruz. Din adamlarıyla da toplantı yapacağız” dedi.
 
Genel Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra “türban” konusundaki söylemleri nedeniyle eleştirilen Kemal Kılıçdaroğlu, “türban raporu” hazırlanması talimatı verdi. Çalışmayı CHP PM üyesi ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Sencer Ayataʹnın yürüttüğü öğrenildi.