MEVLÜT AKGÜNʹDEN DİL BAYRAMI MESAJI

MEVLÜT AKGÜNʹDEN DİL BAYRAMI MESAJI
Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜNün 734. Türk Dil Bayramı İle ilgili yaptığı yazılı basın açıklaması:
Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün Dil Bayramı Münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Melüt Akgün Türk Dilinin En zengin diller arasında olduğunu söyleyerek bunun ancak şuurlu bir şekilde işlendiği zaman farkına varılacağını belirtti.
 
Mevlüt Akgün Mesajının devamında şu sözlere yer verdi; " Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan bir araç, kendi kanunları içinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlık, milletleri birleştiren, koruyan ve onun ortak malı olan sosyal bir kurumdur. İnsanı diğer varlıklardan ayıran ve onlardan üstün kılan en önemli vasfı dilidir. Bir milletin fikirlerini, hayallerini, duygularını, daha geniş manasıyla ruhunu ve hayatını dil taşır.
 
Bundan tam 734 yıl önce, yani 1277 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey, Türk dilinin unutulmaya ve Türk kimliğinin yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde Türkçenin yeniden devlet dili olmasını sağlayan ünlü fermanı olan “ BUGÜNDEN SONRA HİÇ KİMSE SARAYDA, DİVANDA, MECLİSLERDE VE SEYRANDA TÜRK DİLİNDEN BAŞKA DİL KULLANMAYA” diyerek,  Türkçenin Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelmesinde öncü rol oynamıştır.
 
Türkçenin bugünkü gücüne kavuşması hiç kuşkusuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün attığı dev adımlar sayesinde olmuştur. Atatürk “TÜRK DİLİ DİLLERİN EN ZENGİNLERİNDENDİR. YETER Kİ BU DİL ŞUURLA İŞLENSİN, ÜLKESİNİ, YÜKSEK İSTİKLALİNİ KORUMASINI BİLEN TÜRK MİLLETİ, DİLİNİ DE YABANCI DİLLER BOYUNDURUĞUNDAN KURTARMALIDIR” diyerek dilimize verdiği önemi ifade etmiştir.
 
Yahya Kemalʹin deyimiyle, ağzımızda anamızın ak sütü kadar helal olan Türkçemiz, bugün yeryüzünün en eski ve en geniş coğrafya parçasında konuşulan gelişmiş, zengin bir kültür, bilim ve sanat dilidir. Bizim millî kimliğimiz olan Türkçe, sadece Anadoluʹda, Balkanlarda, Türkistanʹda ve Sibiryaʹda değil, çalışmak amacıyla Avrupaʹya, Amerikaʹya, Avustralyaʹya ve dünyanın diğer ülkelerine giden vatandaşlarımız sayesinde dünyanın dört bucağında konuşulur bir dil hâline gelmiştir. UNESCO, 1980ʹlerin ortasında hazırladığı bir raporda Türk dilini ve lehçelerini bir bütün kabul ederek Türkçeyi dünyanın 5ʹinci büyük dili olarak açıklamıştır. Türk dilinin çeşitli kollarını konuşan bugün 200 milyonu aşkın insan bulunduğu sanılmaktadır.
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk başta olmak üzere, dilimizin zenginleşmesine katkı sağlayarak gelecek yüzyıllara taşınması gibi büyük bir amaca hizmet eden herkese şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı ve rahmetle anıyorum. Bütün hemşerilerimin, vatandaşlarımızın 734. Türk Dil Bayramıʹnı kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.