Karamanʹa Meme Kanseri Tarama Aracı getirildi

Karamanʹa Meme Kanseri Tarama Aracı getirildi
1–7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Müdürlüğümüzde 02 Nisan Pazartesi günü saat 11.00 de basın toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 İl Sağlık Müdürümü Uzm. Dr. Nuriye Ulu, Eğitim Şube Müdürü Dr. Nigar Serin ve Müdürlüğe bağlı KETEM Birim Sorumlusu Salih Dilmenʹin katıldığı toplantıda kanser konusunda İl Sağlık Müdürlüğü olarak, yapılanlar, hedeflenen planlar ve özellikle Meme kanseri taraması için Müdürlüğe tahsis edilen gezici tarama aracı hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Ulu; ʹʹBakanlığımız 2011 yılını olduğu gibi 2012 yılını da ‘’Kadın Kanserleri’’ yılı olarak kabul etmiştir. Biz de özellikle bu konu üzerinde yoğunlaşarak ve sizlerin de desteğini alarak kadın sağlığının öneminin arttırılması için çalışacağız. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir ve maalesef vakaların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir, meme kanseri yurt çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerdir. Bu nedenle 2012 yılında özellikle kadın kanserleri konusunda faaliyetlerimiz artarak devam edecektir.
Bizler İl Sağlık Müdürlüğü olarak Karaman’da kanseri önleme adına neler yapıyoruz, kısaca özetleyeyim: tütün kontrolü, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite konularında; üniversitede, okullarda, fabrikalarda hatta halkımıza mahallelerinde, köylerinde yüz yüze eğitimler yapıyoruz, KETEM de hem hizmet içi hem de halk eğitimlerimiz aralıksız devam ediyor. Bu merkezimizde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim almış olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz,  aynı zamanda kişiler arası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir. Serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımıza duyurulmakta, merkezimize davet edilerek gerekli muayene ve testleri yapılmaktadır. 
Bunun yanı sıra büyük alışveriş merkezinde kurduğumuz stantla kanser ve KETEM konusunda bilgilendirici afiş, broşür ve eğitim materyalleri dağıttık. Hem müdürlüğümüz web sitesinde, hem TV programlarında kanserleri ve korunma yollarını anlattık. Genel olarak, yüz yüze yapılan eğitimlerde 1 yılda 232 seansta toplam 2838 kişiye kanserleri, nedenlerini, korunmak için yapılacakları, erken teşhisin önemini anlattık. Ayrıca, sigara bırakma polikliniğimizde 367 poliklinik sayısı ile toplam 121 kişiye sigarayı bırakmaları konusunda yardımcı olmaya çalıştık, 2011 yılında 9 seansta toplam 234 kişiye sigara bırakma eğitimi verilmiştir. 
Aynı zamanda aile hekimlerimiz, aile sağlığı elemanlarımız, sağlık evi çalışanlarımız ve muhtarlarımızla görüşerek onların talepleri ve organize olmalarıyla plan yaptık, Cuma günleri yakın köylerimizden kadınlarımızı araçlarımızla aldırıp KETEM merkezimizde gerçekleştirip aynı gün tekrar köylerine bırakıyoruz. 
Bu faaliyetlerimiz yoğun olarak devam ederken biz istedik ki uzak köylerimiz ve ilçelerimiz de erken teşhis için tarama hizmetinden faydalanabilsin. Bu hizmeti uzak yerlere verebilmemiz için bizim içinde mamografi cihazı bulunan gezici tarama aracına ihtiyacımız vardı. Milletvekilimiz Sayın Lütfi ELVAN bize böyle bir aracın Trabzon’da var olduğunu, getirtsek faydalı olup olamayacağını sordular. Tabi biz bu konuda çok istekli olduk, görüşmeler yapıldı, havaların biraz ısınması ve yolların daha ulaşılabilir olması için de bu tarih beklendi. Bu haftasonu aracımız geldi, resimleri görüyorsunuz. 
Tarama programı Müdür yardımcımız Dr. Hikmet Yılmaz başkanlığında, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Dine Atcı, ve KETEM Birim Sorumlusu Salih Dilmen ve şoförümüz Kemal Konuksever’den oluşan komisyonumuz marifetiyle hazırlandı. Hazırlanan program çerçevesinde ilimiz genelinde kanser taramaları KETEM’ e ulaşamayan vatandaşlarımız için gezici tarama aracımızla yerlerinde 2 nisan yani bugün başlamak üzere yapılacaktır. Bucakkışla, Bayır, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Sarıveliler merkez ve köylerine bu aracımızla 1,5 ay zarfında ulaşmayı hedefledik. Aracın hassasiyetinden ötürü yolu bozuk uzak köylere kadar gidemeyip yakın belli bir noktada kalacak, diğer minibüs aracımız köyden tarama yapılacak halkımızı getirip taramayı müteakip geri köylerine bırakacak şekilde planlamalarımızı, hazırlığımızı yaptık.  
Bakanlığımızca belirlenen tarama amaçlı mamografi çekilme yaş sınırı olan 50-69 yaş arası nüfus sayısı ilimizde bu tarama için hedeflediğimiz 1255 kişi ve biz günde ortalama 40 mamografi çekerek hedefin tümüne hizmet verebilecek şekilde planımızı yaptık. Hedef nüfusa girmeyen kadınlarımıza da başvuruları halinde eğitimleri verilecek, muayeneleri yapılacak, tüm tarama yapılanlara broşürlerimizden dağıtılacaktır.
Gezici tarama aracımızda KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Dine Atcı ile birlikte 1 Röntgen Teknisyeni, 2 Ebe-Hemşire ve 1 kayıt sorumlusu personel bulunacaktır. Tarama aracımızın etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, katılımın en üst düzeyde olması için bunu halkımıza en iyi şekilde duyurmamız gerekiyor. Taranacak köylerin programı köy sağlık evi çalışanlarımıza ve aile hekimlerimize gereği için, köy muhtarlarına, Belediye Başkanlıklarına ve Kaymakamlıklara bilgi amaçlı resmi yazı yazılarak duyurulmuştur. Tarama planımız sonunda ulaşamadığımız yerlerdeki, özellikle, nüfusu az olan köylerdeki vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda program sonunda kalan 15 gün sürede tarama işlemi gerçekleştirilebilecektir. 
Son olarak; dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi  kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır. Bu konunun belki de tek iyi yönü ise kanserlerin %30-%40ʹının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Kanseri önleme çalışmalarımız sürecinde hepinizin yanımızda olmasını, halkımıza bu hizmeti duyurmak ve katılımı artırmak için desteklerinizi bekliyoruz.
Bu aracın ilimize 2 ay süreyle kazandırılmasındaki destekleri ve emeklerinden dolayı başta sayın Valimiz olmak üzere, Milletvekilimiz Sayın Lütfi ELVAN’a, vekilimizin danışmanı Ali beye, İl Özel İdaremize, Trabzon Umut ve Savaşım Derneği’ne çok teşekkürler ediyor, aracın getirilme amacına ulaşacağına dair olan inancımı belirterek tüm Karaman halkına kansersiz, sağlıklı günler diliyorum. “Tarama bir saatinizi, kanser hayatınızı alır” diyor, herkesi taramaya katılmaya davet ediyorum.ʹʹ dedi.