Kalp Krizi Riskini Azaltmak İçin Öneriler: Aktif Bir Yaşam Tarzı Benimseyin!

Kalp Krizi Riskini Azaltmak İçin Öneriler: Aktif Bir Yaşam Tarzı Benimseyin!
Kalp krizi riskini azaltmak için aktif bir yaşam tarzı benimseyin. Sedanter yaşamdan kaçının ve düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Son zamanlarda gerçekleştirilen bir araştırma, dikkat çekici bulgular ortaya koydu. Araştırmada, 20 milyon kişi üzerinde 1 yıl süren bir takip yapıldı ve aşı yaptırmayan bireylerde aşı olanlara göre daha yüksek kalp hastalığı ve ölüm riski tespit edildi. Oğuz, bu bulgulara dayanarak Covid aşısının değil, asıl olarak Covid'in insanlarda kalp krizi riskini artırdığını vurguladı.

"Önce Covid hastalığına yakalanıp, daha sonra kalp krizi geçirdiği için insanlar bunu aşıya bağlıyor. Ama yapılan bu çalışma ile bunun tam tersi olduğu ortaya çıktı."

Kalp krizinin belirtileri hakkında bilgilendirme

Halk arasında sol kol ağrısının kalp krizi belirtisi olduğu düşüncesi yaygındır, ancak Oğuz, bu bilginin doğru olmadığını açıkladı. Oğuz,"Kalp krizi belirtileri olarak, göğüste baskı şeklindeki ağrılar daha fazla endişe vericidir. Mevsim geçişlerinde ve sıcak-soğuk değişimlerinde iğne batması şeklindeki ağrılarla başvuran kişiler sıklıkla olur, ancak bu tür ağrılar genellikle kas ağrısıyla ilişkilidir. Göğüste baskı ve ağırlık hissi tarzındaki ağrılar doğrudan kalp krizi belirtisidir. Sadece sol kol ağrısı pek önemli değildir, ancak göğüs ağrısıyla birlikte sol kol ağrısı, terleme ve nefes darlığı gibi belirtiler eşlik ediyorsa o zaman kalp krizi olarak değerlendirilebilir." şeklinde açıklamada bulundu.

Kalp krizi riskini azaltmak için öneriler

Oğuz, kalp krizi riskini en aza indirmek için tavsiyelerde bulundu. Sedanter yaşamdan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Oğuz,"Spora gereken önemin verilmesi önemlidir. Hamur işi ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Herkesin LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol düzeyini ölçtürmesi önemlidir. Eğer bu değer yüksekse tedaviye başlanılmalıdır. Çünkü kötü kolesterol sürekli olarak damarlarda birikerek tıkanıklığa yol açar. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler düzenli kontrollere gitmelidir. Sigara kullanımıyla ilişkili olan bireylerin sigarayı bırakması önemlidir." şeklinde konuştu.