HASAN ÇALIŞ KÖYLÜNÜN PERİŞAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ

HASAN ÇALIŞ KÖYLÜNÜN PERİŞAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ
MHP Karaman Milletvekili Op. Dr. Hasan Çalış, ektiği, ektiği ürünü para etmeyen köylünün yaşadığı sıkıntılar nedeniyle perişan bir halde olduğunu söyledi.
Karaman Milletvekili Çalış, beraberinde MHP Karaman İl Başkanı İsmet Hatipoğlu ve parti yöneticileri ile birlikte köy gezilerini sürdürüyor. Üçharman, Kıraman, Çat, Akpınar, Melikli, Kavaközü, Erenkavak, Aybastı, Özdemir, Çavuşpınarı, Boyalı, Lale, Gökçe, Tavşanlı, Seyithasan, Bademli, Ağaçyurdu, Kozlubucak, Elmadağ, Cerit, Değirmenbaşı ve Mecreselik Köylerini ziyaret etti. Ziyaret edilen bu köylerde, vatandaşlarla sohbet etme imkanı bulan Çalış, Türkiye’de her kesimde olduğu gibi köylerde de sıkıntının sanılanın çok ötesinde olduğunu açıkladı.
 
Ektiği, diktiği ürünleri para etmeyen köylünün geçimini sağlayamadığı için köylerinden, yurtlarından göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Çalış, köylerden şehirlere göçün hızlandığını vurguladı.
 
Köylüler, gençlerin işsizlikten şehirlere göçmek zorunda kaldığına ve bu göçün son yıllarda hızlandığına işaret ederek, “Köylerimizde neredeyse mezar kazacak genç kalmadı. Bizim ektiğimiz, diktiğimiz para etmez oldu. Her şey dışarıdan geliyor. Tarım ve hayvancılık bizim buralarda bitti. Böyle olunca da borçlarımızı ödeyemiyoruz. Hep borcu, borçla çevir hale geldik.  ‘hayvancılık kredisi’ diyorlar gidiyoruz. ‘Borcun var mı ?‘ diye soruyorlar. Borcu olmayan köylü mü kaldı? Borçsuz kefil isterler, memur kefil isterler, Karaman’da üzerimize apartman dairesi isterler. Bütün bunlar olursa kredi tamam. Yoksa yok. Bu şartlarda kaç köylü kredi alabilir?.Bu krediler binim için bizim için çıkartılmıyor.” diye yakındı.
 
Karaman Milletvekili Çalış, girdilerin arttığına ve ekinin ekmeğin para etmediğine dikkat çekerek, mazotun ve elektriğin üzerindeki vergi oranlarının yüzde 70’le yükseldiğini belirtti. Bir torba yemin fiyatının 28’ ile 35 lira arasında değiştiğini hatırlatarak, 8 yıl önce bu fiyatların 7 ile 10 lira arasında olduğunu vurguldı.  
 
Birçok köylü, üretimle birlikte veriminde çok düştüğünü söyleyerek, “Ürün para etmezse, tarlaya ‘pahalı’ diye gübre atamazsanız, 5 sulama yerine 2 veya 3 sulama yaparsanız, ilacı, onu bunu tarladan esirgerseniz haliyle verim de düşer, üretimde.” diye konuştu.
 
Karaman Milletvekili Çalış, köy ve köylerimize yönelik çok ciddi tedbirler alınması gerektiğini kaydederek, sıkıntılara karşı acilen çözüm üretilmesini istedi. Köylünün, yalnızca borç yapılandırmasıyla düzlüğe çıkamayacağını da anımsatan Çalış, daha etkin önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.