Erdoğan: Kim KALIYOR? Kim GİDİYOR?

Erdoğan: Kim KALIYOR? Kim GİDİYOR?
Erdoğan zor seçim için masaya oturdu... Kimler kalacak?
Erdoğan’ın ‘Bazı arkadaşlar dinlenecek’ mesajı kulislerde ‘kaç kelle gidecek?’ hesabına neden oldu. Vekillerin tahmini aralarında bakanlar, genel başkan yardımcılarının da dahil olmak üzere 200’ü aşkın ismin yeniden aday gösterilmeyeceği yolunda...
 
AK PARTİ’DEN milletvekilliği hayali kuran bin 400 isim için nefes kesen son eleme süreci başladı. Başbakan Erdoğan’ın aday listelerini tespitte dikkate alacağı kriterleri açıkladığı son grup toplantısında verdiği mesajlar ise, mevcut milletvekillerinin morallerini tam anlamıyla “sıfıra” indirdi. Erdoğan, seçim bölgesine gitmeyen, Meclis çalışmalarına aktif katılmayan isimleri “sileceği” mesajı verirken, İçtüzük’teki 3. dönem sınırlaması nedeniyle, partinin geleceğini garantiye  almak adına da bazı isimlerle ilgili tasarrufta bulunacağı sinyalini verdi. Erdoğan, genç olup şu an itibariyle 2 dönem milletvekilliği yapmış, çok uzun zamandır Meclis’te AK Parti ya da başka partilerden milletvekili olmuş isimleri 12 Haziran seçimlerinde “dinlendirebileceği”ni ifade etti. Erdoğan’ın liste kriterleri AK Partili vekillerin moralini bozdu. Grup toplantısının ardından Meclis iktidar kulisinde vekiller arasında “Kaç kelle gidecek?” hesabı yapılmaya başlandı. Vekillerin tahmini, aralarında bakanlar, genel başkan yardımcıları, grup başkanvekilleri de dahil olmak üzere 200’ü aşkın ismin yeniden aday gösterilmeyeceği yolunda.
 
Başbakan Erdoğan, parti genel merkezinde nihai elemeyi yaparak listeye  son şeklini verecek değerlendirme toplantılarına dün itibariyle resmen başladı. Pazartesi günü YSK’ya verilecek listede yer alacak 550 isim arasıda mevcut AK Parti milletvekillerinden kimlerin girebileceği merak konusu oldu.
 
Hafta sonu çalışacak
 
Ak Parti’ye aday adaylığı başvurusunda bulunan 5 bin 599 isim 19- 20 Mart’ta temayül yoklamasına girdi. Ardından da 23 Mart’tan itibaren 12 ayrı komisyon aracılığıyla adaylarla yüz yüze mülakakat yapıldı. Bu 12 komisyon mülakat ve temayül performanslarını dikkate alarak aday yapılabilecek 3 bin ismi belirledi. Bu 3 bin isim de AK Parti’de 3 grup başkanvekili, 3 MYK üyesi, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ile Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı’nın görev yaptığı ara komisyonlar tarafından geçen hafta incelendi ve aday adayı sayısı milletvekili sayısının iki katına indirildi. Böylece ortaya çıkan bin 100 isme ek olarak Meclis’teki yeniden aday olan 300 civarındaki milletvekilinin ismi de nihai listeyi belirleyecek komisyonun önüne geldi.
 
Kulislerde, Erdoğan’ın bazı bakanlara adaylık başvuruları sırasında “seçim bölgelerinizi yazmayın” ricasında bulunduğu belirtilirken, TBMM Başkanı Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in Karabük’ten, Başbakan Yardımcısı Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın da Bursa’dan milletvekili adayı gösterilecekleri konuşuluyor. Bu isimlerin yanısıra yeniden aday gösterilecek çok sayıda milletvekilinin de seçim bölgelerinin değişeceği belirtiliyor.
 
Parti kulislerinde, seçim bölgesi değişikliklerinde aday gösterilecek ismin popülaritesinden yararlanma, kamuoyu yoklamalarında seçmenin  yeni adaylardan yana tercihini belirtmesi, partisel dengeler, teşkilatla ya da bölge milletvekilleri arasında yaşanan sorunlar gibi etkenlerin etkili olduğu ifade ediliyor.
 
Kimler nadasa bırakılacak?
 
Başbakan Erdoğan, önceki gün partisinin Meclis grubu toplantısında, “Partinin geleceğini garanti altına almak için bu dönem dışarıda bırakacağımız arkadaşlarımız olacak. İki dönemdir milletvekili olan genç arkadaşlarımız var. 3’üncü dönem aday olurlarsa bir daha olamayacaklar. Onların içinden de dinlendireceklerimiz var” açıklaması gözleri Ak Parti grubundaki milletvekillerinin kaç dönemdir Meclis’te olduklarına çevrildi:
 
* Aralarında Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç gibi kabine üyeleri ile parti yöneticilerinin de bulunduğu 39 milletvekili, üstüste veya aralıklı olarak en az 3 dönem parlamentoda görev yapmış durumda.
 
* TBMM’de bulunan 333 AK Parti’liden 150’si 22 Temmuz 2007’deki genel seçimle Meclis’e giren ve sadece bir dönem milletvekilliği yapan isimlerden oluşuyor. 3 Kasım 2002’deki seçimle parlamentoya girip, 22 Temmuz’da yeniden seçilenlerin sayısı 138.
 
* 6 milletvekili ise ilk milletvekilliğinden sonra birkaç dönem Meclis dışında kalmış ve 22 Temmuz’da yeniden milletvekili seçilmiş durumda.