CHPDEN 5 ARALIK MESAJI

CHPDEN 5 ARALIK MESAJI
Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Kadın kolları başkanı Fadim Özmen 5 Aralık mesajı yayınladı.
CHP Kadın Kolları Başkanı Fadim Özmen yaptığı açıklamada Sağ partilere yüklenerek kadın siyasetçilerinin azalmasının sebebinin sağ partiler olduğunu iddia etti.
 
Kadın Kolları Başkanı Fadim Özmen yaptığı açıklamada şunları söyledi;  Ülkemizde kadınlar seçme ve seçilme hakkını 5 Aralık 1934 tarihli yasayla elde ettiler. Tek partili dönemin 1935 seçimlerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi 17 kadın milletvekiline kapılarını açtı. Gerçekte 2 partiden oluşan çok partili dönem kadınların meclisteki varlığını arttırmadı, aksine kadın milletvekilleri mecliste nerdeyse kendilerine yer bulamadılar.1935’te gerçekleşen kadın temsil düzeyi ancak 2000’li yılların sonunda aşılabildi. Şimdi Türkiye Millet Meclisinde kadınların temsil oranı %14. Ne var ki il genel meclislerinde, belediye meclislerinde, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyetlerinde kadının temsil oranı en iyi durumda %4,5’a takılıp kaldı. Bugün içinde bulunduğumuz rahatsız edici düzeydeki temsil oranı 50 yıldan beri iktidar kullanan sağ partilerin neden oldukları sonuçtur.
 
Son 10 yılda kadının istihdamdaki payında yaşanan gerileme kadın temsilinde sağ partilerin olumsuz rollerini açık bir biçimde bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Tüm esinini Mustafa Kemal Atatürk’ten alan Cumhuriyet Halk Partisi Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın üretimde ve yönetimde hak ettikleri yeri almalarının biricik güvencesidir. Kadınların özgürleşmesi için 1920 ve 1930’larda atılan devrimci adımlar yine Cumhuriyet Halk Partisi İktidarında canlanacak ve yükselecektir. Ülkemizdeki ilerici kadın hareketlerine, kadının özgürleşmesi için verdikleri mücadelede başarı diliyoruz. Daha önceden olduğu gibi gelecekte de her türlü desteği vereceğimizi yineliyoruz.