AK Partiʹnin masaya yatırdığı bugün seçim olsa anketi

AK Partiʹnin masaya yatırdığı bugün seçim olsa anketi
Üç ayrı anket firmasıyla çalışan AK Parti Mayıs ayı sonuçlarını masaya yatırdı

 Oy potansiyeli ve kamuoyunun belli konulara ilişkin "nabzını" tutmak için düzenli olarak anketler yaptıran ve sonuçlardan emin olmak amacıyla 3 araştırma şirketiyle çalışan AK Parti son MYK toplantısında, Mayıs ayı içinde gerçekleştirilen anketin sonuçlarını masaya yatırdı. Bugün seçim olsa vatandaşın kime oy vereceğini tespite yönelik ankette, AK Partiʹnin oy oranın, bir önceki MYKʹda değerlendirilen nisan sonu anketine göre düşük çıkması dikkat çekti.

MAYIS AYINDA AK PARTİʹDE AZ DA OLSA DÜŞÜŞ
Vatan Gazetesiʹnden Şebnem Hoşgörʹün haberine göre, AK Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, nisan sonuna ilişkin ankette AK Partiʹnin oy oranı yüzde 52.4 iken, mayıs başında gerçekleştirilen ankette bu oran yüzde 0.7 gerileyerek, yüzde 51.7ʹye düştü. Ankete göre CHPʹnin oy oranında da nisan sonuna göre yüzde 0.3ʹlük bir artış oldu. Anamuhalefet partisine oy vereceğini açıklayan vatandaşların oranı nisan sonunda yüzde 24.4ʹken, son ankette bu oran yüzde 24.7ʹye yükseldi. Aynı dönemde MHPʹnin oy oranında ise 1.1ʹlik bir yükselme yaşandı. AK Partiʹnin yaptırdığı nisan sonu anketinde yüzde 11.3 olan MHPʹnin oy oranı Mayıs ayında yüzde 12.4ʹe yükseldi.

EN BÜYÜK DESTEĞİ SAĞLIKTA ALDI
Kamuoyu araştırması kapsamında katılımcıların hükümetin çalışmalarını nasıl değerlendirdikleri de irdelendi. Çıkan oranlar hükümetin işsizlikle, yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele konusunda halk nezdindeki başarı algısının yüzde 50 oranın altında kaldığını ortaya koyarken, iktidarın izlediği politikalar açısından en büyük sağlık politikasına geldi.

Katılanların yüzde 55.4ʹünün genel anlamda hükümeti başarılı bulduğu anket sonucuna göre, başarılı bulma oranı işsizlikle mücadelede yüzde 38ʹde, yoksullukla mücadelede yüzde 44ʹte, yolsuzlukla mücadelede de yüzde 46ʹda kaldı.

DIŞ POLİTİKAYA DESTEK ORANI YÜZDE 53
Hükümetin sağlık politikası vatandaşın yüzde 71ʹi tarafından başarılı bulunarak yüzleri güldürürken, sağlık politikalarını yüzde 66 destekle ulaştırma, yüzde 60 ile de eğitim politikaları izledi. İzlenen dış politikayı destek oranı ise yüzde 53 çıktı.

Anket kapsamında kentsel dönüşüm düzenlemesine ilişkin de kamuoyunun nabzı tutuldu. Buna göre kamuoyunda "kentsel dönüşüm" olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin düzenleme için vatandaşın yüzde 70ʹi "benimsiyorum" derken, düzenlemeyi benimsemediğini ifade edenlerin oranı yüzde 20ʹde kaldı. Anket sonucuna göre vatandaşın yüzde 53ʹü 28 Şubat sorumlularının yargılanmasını isterken, "yargılanmasın" diyenler yüzde 28ʹde kaldı. E-muhtıra olarak bilinen 27 Nisan bildirisiyle ilgili soruya ise katılımcıların yüzde 51ʹi "hesap sorulsun" yanıtını verdi. Hesap sorulmasın diyenlerin oy oranı ise yüzde 17 oldu.