Mersin’de Uğur Mumcu Anıldı

Mersin’de Uğur Mumcu Anıldı
Suikast sonucu 24 Ocak 1993’de yaşamını yitiren araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 22. yılında Mersin’de anıtı başında anıldı.Atatürk Parkı içinde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde sabah saatlerinde bir araya gelen gazetecilere,...

Suikast sonucu 24 Ocak 1993’de yaşamını yitiren araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 22. yılında Mersin’de anıtı başında anıldı.
Atatürk Parkı içinde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde sabah saatlerinde bir araya gelen gazetecilere, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, STK ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Gazeteciler ve katılımcılar Uğur Mumcu Anıtı’na karanfiller bırakırken, bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Ardından genç gazeteciler adına konuşan Cihan Barış Budak, genç gazeteciler adına Uğur Mumcu’nun hatırası önünde eğilip, sonsuz saygı ilettiklerini belirterek, "Dünyada, ülkemizde ve son zamanlarda gördük ki kentimizde de bu işi yapmak oldukça zor. Uğur Mumcu’nun ölümünün üstünden 22 yıl geçti ve bu süreçte başka basın çalışanları da öldürüldü, tehdit edildi, dövüldü, dövülüyor. Bazı arkadaşlar sadece işlerini yapmak isterken şiddete maruz kalıyor. Şiddet uygulayanlar utanmıyor, onlar adına yine arkadaşlarımız utanıyor. Yinede bizden bu kadar demek yerine dünya ile derdimiz var, daha yapacak çok işimiz var. İnsanların hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz demeyi tercih ediyorlar, tercih etmeye devam edeceğiz. Uğur Mumcu belkide en önemli şeyi olan canını hiçe sayıp bu mesleği yaptı. Bizlerde ondan aldığımız ödevle, korkmadan, onurumuzla ve şerefimizle bu işi yapmayı sürdüreceğiz. Her türlü pisliği eşeleyip, pisliğe buluşmadan sürdüreceğiz. Öncelikle taraflı bir haber yapacağız. Tarafımız insanlık, adalet ve vicdan olacak. Uğur Mumcu’yu bir kez daha anıyor, hatırası önünde eğiliyoruz" diye konuştu.
"HEPİMİZ BİR UĞUR MUMCU OLACAĞIZ"
Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal ise gazeteciler olarak bugün mutlu olduklarını ifade ederek, "Son dönemde bu alanlarda en önemli toplantılarından birini yapıyoruz. En az bin kişi ile buradayız. Demek ki Uğur Mumcu’nun önemi ve anlamı giderek daha da artıyor, ülkemiz için gerekliliği giderek artıyor diye düşünüyoruz. Bu tür anma toplantıları iyidir. Hepimizin yakasında karanfiller, o büyük insanları, o büyük ustaları anarız. Herkes burada üzüntülerini dile getiririz. Bugün farklı bir şey yapacağız. Bugün buradan ses vereceğiz. Bugün buradan sesimizi çıkartacağız. Eğer Mumcu 22 yıldır yaşıyor olsaydı bugün ki ülkemize, Anadolu’ya coğrafyaya bakar neler yazardı diye düşüneceğiz. Hepimiz bir Uğur Mumcu olacağız. O derdi ki gazetecinin kalemi kılıçtan keskindir. O kalemi satmazdı. O derdi ki gazeteci muhabirdir. O Türkiye’nin en iyi köşe yazarlarından biri olmasına rağmen muhabirliği hiç bırakmaz ve derdi ki gazeteci muhaliftir. Gazeteci iktidarı eleştirendir. Gazeteci halk adına iktidardan hesap soran derdi. İşte bu duygularla onu ölümünün 22. yılında rahmetle, minnetle anıyoruz. O bizim önümüzü aydınlatıyor" şeklinde konuştu.
"DEMEK Kİ GAZETECİLERİN KADERİ BU"
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de Uğur Mumcu’nun özellikle genç gazeteciler adına önder biri olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir tehditten yılmadan, o dönemin 90’lı yılların o karanlık döneminde bütün karanlık güç odaklarını ortaya çıkarmak için tehditlerden yılmadı. O dönemde sadece Uğur Mumcu değil, bu ülke o karanlık güç odaklarının sıktığı silahlarla birçok kişi, bu ülke için, bu ülkenin geleceği için daha çağdaş, daha modern, daha yaşanılabilir Türkiye’nin mücadelesi içeresinde bu ülke uğruna hayatlarını feda ettiler. Bugün o dönem ki karanlık dönem bitmemiştir, devam ediyor. Yine basın emekçileri saldırılarla karşı karşıya kalıyorlar. Kurucu düzeninin, egemenlerin ipliğini pazara çıkartan gazeteciler cezaevlerine gönderiliyor, suikastlar düzenleniyor. Daha geçtiğimiz hafta uzağa gitmeyelim. Mersin’de burada sadece haber alma hakkını kullanan, kamu görevi yapan meslektaşlarının darp edildi, saldırıya uğradı. Demek ki gazetecilerin kaderi bu. 100 yıl öncede böyleydi, 50 yıl öncede böyleydi, 20 yıl öncede, bugünün Türkiye’sinde de aynı. Ümit ediyorum mücadeleniz, bugün burada bulunan demokrat, çağdaş, Atatürkçü, devrimci insanların tek gayesi var. Daha demokratik, daha özgür bir Türkiye inşa etmek. Ortak hedefimiz, ortak mücadelemiz bu. 22 yıl sonra bugün burada gazetecilerin üstadı, gerçekten önünde saygı ile eğildiğimiz, belki de bu toprakların yetiştirdiği en büyük vatan severlerden biri olan Uğur Mumcu’yu huzurlarınızda anıyorum" ifadelerini kullandı.