Türkiye'de Mart Ayı Yağışları: Doğuda Artış, Akdeniz'de Azalış

Türkiye'de Mart Ayı Yağışları: Doğuda Artış, Akdeniz'de Azalış
Türkiye genelinde Mart ayı yağışı ortalamanın üstünde, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da yoğunlaşırken, Akdeniz'de düşük seviyede gerçekleşti.

Türkiye genelinde Mart ayı yağışı, ortalamanın üzerinde gerçekleşti, geçen yılın rakamlarının altında kaldı. 2024 yılı Mart ayı yağışı 69.5 mm, 30 yıllık ortalama (1991-2020) ise 61.2 mm olarak kaydedildi. Bir önceki yıl, yani 2023 Mart ayında ise yağış miktarı 95.5 mm idi.

Mart ayı yağışları, özellikle Doğu Anadolu'nun doğusu ve güneyi ile Güneydoğu Anadolu'nun doğu kesimlerinde yüksek seviyede gerçekleşti. Hakkari, Şırnak, Siirt ve Van gibi bölgelerde yağışlar, normalin iki katını aştı.

Ancak Antalya'nın batısı, Konya'nın güneyi, Isparta ve Bilecik çevrelerinde %40'ı aşan azalmalar yaşandı. İç Anadolu Bölgesi genelinde yağışlar ortalama seviyelerde seyrederken, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde normalin altında yağışlar görüldü. En büyük artış %54 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedilirken, Akdeniz Bölgesi'nde Mart ayı yağışı son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İl bazında, en fazla yağış 207.9 mm ile Şırnak'ta görülürken, en az yağış ise 29.0 mm ile Kırıkkale'de kaydedildi. Van ili Mart ayı yağışları son 21 yılın en yükseği olurken, Antalya, Karaman ve Mersin illeri Mart ayı yağışları açısından son 11 yılın en düşüğünü yaşadı.