LİBYAʹDA Kİ SON GELİŞMELER

LİBYAʹDA Kİ SON GELİŞMELER
AMERİKA SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ
Uluslararası koalisyon güçlerinin Libyaʹya yönelik hava ve denizden başlattığı askeri operasyon sürüyor. İşte bugün yaşanan gelişmeler...


12:04- Daily Telegraph: Libyaʹda bir ABD uçağı düştü

İngiltereʹde yayımlanan Daily Telegraph gazetesine göre, Libyaʹda bir Amerikan savaş uçağı düştü. Gazetenin internet sitesindeki haberde, F-15E tipi uçağın teknik sorun yüzünden düştüğü belirtildi. Haberini bölgedeki muhabirine dayandıran gazete, uçağın pilotunun muhalifler tarafından kurtarıldığını bildirdi.

12:44 - ABD uçağın düştüğünü doğruladı

ABD ordusunun Afrika Komutanlığı, Hava Kuvvetleriʹne ait F-15E tipi bir savaş uçağının dün gece Libyaʹda düştüğünü doğruladı. Komutanlığın sözcülerinden Vince Crawley, uçağın düşman ateşi yüzünden değil, büyük olasılıkla teknik sorun nedeniyle düştüğünü söyledi. Crawley, uçaktaki iki pilotun da kurtulduğunu ve pilotlardan yaralı olanın durumunun iyiye gittiğini belirtti. Amerikan uçağının düştüğünü ilk duyuran İngiliz Daily Telegraph gazetesi de F-15E tipi uçağın teknik sorun yüzünden düştüğünün sanıldığını kaydetmişti.

11:23 - El Cezire: Kaddafi güçleri Zintanʹa saldırıyor

Libya lideri Muammer Kaddafiʹye bağlı güçlerin ülkenin batısındaki Zintanʹa saldırdığı bildirildi. El Cezireʹnin haberinde, ağır silahlar kullanan Kaddafi güçlerinin kentin denetimini ele geçirmeye çalıştığı belirtildi. El Cezire televizyonu, dün akşam da Kaddafi güçlerinin Zintanʹı bombaladığını, bombardımanın birkaç saat sürdüğünü duyurmuştu.

10:41 - Bingaziʹde bir Fransız gazeteci kayıp

Libyaʹnın Bingazi kentinde bir Fransız gazetecinin kaybolduğu bildirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Polaris Images ajansı için çalışan Stephane Lehrʹden dün öğleden sonradan itibaren haber alınamadığını belirtti. Örgütten yapılan açıklamada, serbest çalışan foto muhabiri Lehrʹin bir Fransız televizyon ekibiyle Bingaziʹye geldiği kaydedildi.

10:35 - Çin insani felaket uyarısı yaptı

Çin yönetimi, Libyaʹya yönelik müdahalede sivillerin ölmesinden duyduğu "derin kaygıyı" dile getirerek, "insani felaket" olabileceği uyarısında bulundu ve bu ülkedeki çatışmaların sona erdirilmesi çağrısını yineledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, silahlı güç kullanarak daha fazla masum insanın ölmesine karşı olduklarını ifade ederek, "taraflara acil ateşkes çağrısını tekrarladıklarını" belirtti.

09:55 - Çin, Libyaʹda derhal ateşkes ilan edilmesini istedi

Çin yönetimi, Batılı güçlerin bombalamaya devam ettiği Libyaʹda derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, Çinʹin acil ateşkes ve şiddeti sona erdirecek müzakereler istediğini söyledi.

09:53 - Hindistan: Yabancılar Libyaʹnın içişlerine karışmasın

Hindistan hükümeti, Batılı güçlerin Libyaʹnın içişlerine karışmaya hakkı olmadığı eleştirisini getirdi. Pekin ve Moskovaʹnın ardından Yeni Delhi de ABD, İngiltere ve Fransa tarafından düzenlenen hava saldırılarını kınadı. Hindistan Maliye Bakanı ve Parlamentoʹnun alt kanadının Başkanı Pranab Mukherjee, "Bir ülkede olanlar, onun içişleridir. Yabancı ülkelerin buna karışmaya hakları yoktur. Herhangi bir rejimi değiştirmek için birkaç ülke bir araya gelip karar alamaz. Rejimlerin değişip değişmeyeceğini o ülkelerin halkları belirler." tepkisini verdi.

06:59 - BM, Libyaʹnın acil toplantı talebini reddetti

BM Güvenlik Konseyi, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusaʹnın Konseyʹin acil toplantı yapması yönündeki talebini kabul etmedi. Konseyʹin, basına kapalı danışma toplantısında, Libya Dışişleri Bakanı Kusaʹnın haftasonunda Konseyʹe yazdığı mektubu ele aldığı ve Kusaʹnın, ʹʹLibyaʹya karşı düzenlenen askeri saldırı karşısındaʹʹ Konseyʹin acil toplanmasını ve hava saldırılarının durmasını isteyen talebini geri çevirdiği bildirildi.

06:58 - BMʹde Libyaʹnın temsil sorunu

Bu arada Libyaʹyı BMʹde kimin temsil ettiği sorusu da sorun yaratmaya devam ediyor. BM Sözcüsü Martin Nesirky, Libyaʹyı BMʹde kimin temsil ettiğine yönelik sorular üzerine, BMʹnin 27 Şubatʹta, Libyaʹdan, BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şalgam ve yardımcısı İbrahim Dabbaşiʹnin Libyaʹyı artık BMʹde temsil etmediklerini bildiren bir mektup aldıklarını hatırlattı. ʹʹBu iki diplomat dışında Libyaʹnın BM Daimi Temsilciliğinde halen Libyaʹyı temsil eden diplomatlar bulunuyorʹʹ diye konuşan Nesirky, Şalgam ve Dabbaşiʹnin BM kimlik kartlarının nezaket gereği geçerli olmaya devam ettiğini de belirtti.

Libyaʹnın hava savunma radarları vuruldu

Uluslararası koalisyon güçlerinin, Libya lideri Muammer Kaddafiʹnin güçlerine ait iki hava savunma üssündeki radarları vurduğu bildirildi. El Cezireʹnin haberinde, koalisyon güçlerinin dün gece vurduğu üslerin, muhaliflerin karargahı Bingaziʹnin doğusunda bulunduğu kaydedildi.

Koalisyon güçlerinin, akşam başkent Trablusʹun 10 kilometre doğusundaki Busetta deniz üssünü vurduğu da belirtilmişti.

00:26 - Erdoğan, Obama ile telefonda görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğanʹı telefonla arayarak bir süre görüştü. Görüşmede, Libya ile ilgili gelişmelerin ele alındığı, iki liderin görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.