KPSS B grubu adaylarına da her yıl sınava girme hakkının verilmeli

KPSS B grubu adaylarına da her yıl sınava girme hakkının verilmeli
CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı'nın KPSS 2 grubu hakkında ki yapmış olduğu yazılı açıklaması

Covid-19 virüsünün gölgesinde başlayan 2020-2021 eğitim öğretim yılının ülkemize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Umarım bu zor günler en kısa sürede sona erer ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımız hak ettikleri eğitime kavuşabilirler. Pandemi süreci bir neslin eğitim hayatını çok olumsuz şekilde etkilemiştir. Eğitimde, yaşamda fırsat eşitliğini her zaman savunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her yurttaşımızın yaşamın bütününde fırsat eşitliğine sahip olması gerekmektedir. Maalesef ülkemizde sınıflar arası eşitsizlik hayatımızın bir parçası olmaktadır. Liyakat sahibi insanlarımızın ülkemize hizmet etmesini sağlamak devletin görevidir ancak ülkemizi yönetenler yandaş vatandaşın liyakate bakılmaksızın devlet kadrolarına yerleştirilmesini sağlayarak, iktidarlarını kalıcı hale getirmek için ilk günden bugüne Türk gençliğini ve ülkemizin geleceğini karartmaktalardır. Yıllardan beri süregelen, KPSS B grubu kadrolarına 2 yılda bir sınav yapılması büyük bir kitle üzerinde tarifsiz bir mağduriyet oluşturmaktadır. Bu yıl yaşanan pandemi vakasında olduğu gibi sınav döneminde yaşanan en ufak bir aksilik B gurubu adaylarının 2 yılına mal olmaktadır.   

Pandemi süreci, her bir vatandaşımızı olduğu gibi KPSS adaylarında da öngörülemeyen mağduriyetlere neden olmuştur. Adayların çoğunluğu salgın nedeniyle, ücretini ödediği kursun ikinci dönem eğitimine katılamamış ve eğitimi sekteye uğramıştır. Ayrıca adaylar sınava yılın en sıcak günlerinden birinde, klimasız ortamda, yüzünde maskeyle girmiş; ortamda bulunması muhtemel covid-19 tarafından enfekte olma endişesi nedeniyle sınavda iyi bir performans gösterme şansını tamamen yitirmiştir. Bunun dışında birçok aday covid-19 testi pozitif çıktığı için ve birçok aday da kronik rahatsızlığı nedeniyle bulaşma riski endişesiyle sınava katılmamıştır. Böyle bir durumda her Türk vatandaşı gibi mağdur olan gençlerimizinde 2021 yılında tekrar sınava girme haklarının olması gerekirken böyle bir hak bulunmamakta ve 2022 yılında sınava girebilme haksızlığı reva görülmektedir.  

KPSS B Gurubu Adaylarının bu ve buna benzer durumlarda her defasında 2 yılının heba olması, diğer KPSS adaylarının ise her yıl sınava girerek bu durumu daha az zararla atlatması hakkaniyetli bir durum değildir. Bu adaletsiz durumun uzun yıllardır devam etmesi gençlerimizi büyük bir güvensizliğe itmektedir. 

Anayasamızın Temel Hak ve Hürriyetler bölümünde yer alan Siyasi Haklar ve Ödevler, Madde 70: Hizmete Girme Hakkı’ndan KPSS A grubu adayları her yıl faydalanırken, KPSS B grubu adaylarına 2 yılda bir sınav hakkı tanınması nedeniyle, uygulamadan kaynaklı olarak, B grubu adaylarının Anayasal hakkı olan Hizmete Girme Hakkı kısıtlanmaktadır. 

KPSS B grubu adaylarına da her yıl sınava girme hakkının verilmesi gerekmektedir. İktidar acilen ülkemize hizmet etmek için ve gelecek kaygısı yaşayan milyonlarca memur adayını ve bu adayların ailelerini yıllardan beri mağdur eden bu sistemi revize ederek bu mağduriyete son vermelidir. Cumhuriyet Halk Partisi Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyetini emanet ettiği Türk gençliğine sahip çıkmaya, gelecek nesillere güzel ve yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Nerede bir mağdur varsa Cumhuriyet Halk Partisi orada tüm gücüyle vatandaşının yanındadır.