Konya’nın ilk psikoteknik merkezi

Konya’nın ilk psikoteknik merkezi
Konya’nın ilk ve tek psikoteknik merkezi Psikolog Halil İbrahim Ertabak tarafından kuruldu.
Trafikte dikkati kaçan, aşırı hız nedeniyle sürekli ceza yiyen veya alkollü araç kullan şoförler artık psikoteknik servisine gidecekler.
 
Bu alanda Konya’nın ilk ve tek psikoteknik merkezi olarak hizmet verecek olan Psikolog Halil İbrahim Ertabak; “Kadromuzda bulunan psikologlar ile beraber siz şoförlere ve yanınızda çalıştırdığınız şoförlerinize en iyi hizmet ve en doğru bilgileri vermek için ilgili kanunlar çerçevesinden çıkmadan ve verdiği hizmetlerin geçerlilik süresince arkasında duran en ciddi kurum olmak için çalışmayı kendine vizyon edinmiştir.” Dedi. 
 
PSiKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
 
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme , bireyin belirti bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir . Başka bir deyişte psikoteknik degerlendirme bireyin bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme degerlendirme  yöntemidir . 
 
Ayrıca mesleki yeterlilik belgesi olan ve ticari araç kullanan sürücülerin alması kısacası şunlardır ;
1. Ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde , tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla;
Karayolları Trafik Kanunu'nun alkolle ilgili 48; hızla ilgili 51; ceza puanı ile ilgili 118. Maddeleri gereğince (5) ehliyeti geri alınan kişiler için yasal zorunluluk bulunmaktadır.
 
2. Sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla : Ulkemizde bu amaç doğrultusunda , Karayolları tarfik Yönetmenliği'nin . Sürücü Belgesi Alacakların Sağlık Muayenelerine Ait Esasları düzenleyen 77. Maddesi gereğince , gerekli görülen hallerde sürücü adayları , psikoteknik değerlendirmeye tabi tutulabilmektedir.
 
3. Mesleği sürücülük olan kişilerin çalışmaya devam ettikleri sürücülük açısından uygun olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla : Ülkemizde Karayollu Taşıma Yönetmenliği'nin sürücülerde aranacak şartları düzenleyen bölümünde Madde 60/e maddesi gereği "Sürücülerin yolcu ve eşya taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi " , " bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almaları " gerekmektedir .
 
4. Psikoteknik belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüler 500 Tl idari para cezası alırlar.
 
 
SORULAR
Soru: Psikoteknik raporunu kimler almak zorunda?
 
Cevap: Psikoteknik raporunu, ticari amaçlı insan ve yük taşıması yapan tüm sürücüler, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında her 5 yılda bir almak zorundadır.
 
2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu kapsamında belirlenmiş kural ihlalleri sonucu sürücünün ehliyeti alı konulmuş ise, Ehliyetini Emniyet teşkilatından geri alabilmesi için psikoteknik raporu almak zorundadırlar.
Psikoteknik raporu için merkeze gitmek zorunda mıyım? Gitmeden de alınabilir mi?
 
Cevap: Teste girmek için merkeze gitmek zorundasınız, Gitmeden alınamaz, muhakkak testten geçmek gerekir, teste girmeden verilen raporlar sahte rapordur, bu raporu düzenleyen kişide TCK ya göre suçlu sayılmaktadır.
 
Soru: Psikoteknik test ve raporu niye almalıyız?
 
Cevap: Psikoteknik test ve raporu 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında Karayolu Taşıma Yönetmenliği 60/e bendi gereğince almak zorundasınız.
 
Soru: Psikoteknik test ve raporunu kimler almak zorundadır?
 
Cevap: Psikoteknik teste raporunu ticari amaçlı insan ve eşya taşıyarak hayatını kazanan tüm sürücüler almak zorundalar ve Ehliyetine alkol hız-100ceza puanından dolayı el konulan sürücüler psikoteknik test raporu almak zorundalar. 
 
Soru: Psikoteknk test ve raporu kaç yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
 
Cevap: Psikoteknik test ve raporu her 5 yılda bir yenilemek zorundasınız.
 
Soru: KONYA PSİKOTEKNİK OTEKNIK MERKEZİ nerede ve nasıl ulaşabiliriz?
 
Cevap: Merkezimiz Fatih mah,Basit sok.no:2C Selçuklu /Konya adresinden hizmet vermektedir . Merkezimize www.konyapsikoteknik.com.tr tıklayın ulaşabilirsiniz.