Zuzubak Otu: Şifalı Bitki, Yüksek Fiyat

Zuzubak Otu: Şifalı Bitki, Yüksek Fiyat
Yüksek dağlarda yetişen şifalı zuzubak otu, zorlu koşullarda toplanıyor ve sağlık yararlarıyla dikkat çekiyor, bu da yüksek fiyata satılmasını sağlıyor.

Yüksek dağlarda yetişen şifalı zuzubak otu, Mereto ve Zoveser Dağları çevresinde popülerlik kazanıyor. Batman'ın Sason ilçesinde bulunan bu ot, çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor ve bölgedeki köylüler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Yöre halkı tarafından baharat olarak kullanılan ve sağlık yararları olduğu bilinen zuzubak otu, bu yıl yoğun talep nedeniyle kilogram başına 5 bin liradan alıcı buluyor.

Zorlu koşullarda toplanan zuzubak otu, büyük kar getiriyor. Zuzubak otunu toplamak için yüksek dağlara saatlerce yolculuk yapılması gerektiğini ifade eden üretici Muharrem Algan,"Toplama işlemi oldukça güçlüktedir. Yüksek kayalıklarda yetişen bu bitkiyi toplarken düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle toplama süreci oldukça risklidir. Topladığımız zuzubak otlarını ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile ezerek toz haline getiriyoruz. Bu özel baharatı çeşitli yemeklerde kullanıyoruz ve birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. İç piyasada büyük talep görmesiyle beraber İstanbul ve çevresindeki müşterilere de gönderiyoruz. Ayrana, yoğurta, salatalıklı yemeklere ve diğer yemeklere bu baharatı ekleyerek tüketiyoruz. Gelir kaynağımız bu bitkidir" dedi.

Zuzubak otu, sağlık yararlarıyla dikkat çekiyor. Zuzubak otunun şifalı özellikleri hakkında konuşan Sait Boğuş, şu anda kilogram fiyatının 4 ile 5 bin lira arasında olduğunu söyledi. Ayrıca, adet bazında da 100 liradan satış yaptıklarını belirten Boğuş,"Biz bu otu tuzla öğütüp baharat olarak kullanıyoruz. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Tüm insanların şifa bulması dileğiyle" şeklinde konuştu.

Hacı Aktaş, zuzubak otunun sağlık faydaları sebebiyle yüksek bir fiyatla satıldığını ifade etti.