yine mi sigara yahu demeyin!

yine mi sigara yahu demeyin!
Son günlerde sigara ile ilgili o kadar çok şey okudunuz,ve izlediniz ki belki şu an onun adını bile duymak size kasvet veriyordur ama gelin kendinize bir şans daha verin, buna değer!

Sigara ile oldukça bilimsel ama okuması oldukça rahat ve yormayan, baskı kalitesi ve görselliği ile okumayı kolaştıran ve içinde yer verdiği nüktelerle okurunu sıkıntıya sokmaksızın konuya odaklayan oldukça özenle hazırlanmış hoş tasarıma sahip bir kitap öneriyoruz bugün sizlere. Baştan belirtelim ki gündemdeki konuyu hiç bir eser bu kadar bilimsel analiz etmemiş ve bu kadar okunması rahat bir tasarımla sunmamıştı.

Nevzat Cananʹın Altınburç Yayınları Bilim ve Sağlık serisinden yayınladığı Dumandan bir Ağ kitabı, sigara içinlere şiddetlere önerdiğimiz bir eser. İçmenler ise içenlere hediye ederek onlara yardımcı olmayı deneyebilirler...

Dumandan bir ağın bütün dünyayı sardığını ve bu dumanın gençleri ve şimdilerde de çocuklarımızı tehdit ettiğini herkes görüyor. İşin kötü yanı bu öldürücü ağın ciğerpare yavrularını da sardığını gören anne ve babalar bu duruma karşı sessiz kalıyorlar hatta onlar da bu zehirli dumanın yayılmasına yardımcı oluyorlar. 

 Elbette sigaranın o boğucu, rahatsız edici, kötü kokulu dumanından bahsediyoruz.  İnsan sağlığını tehdit eden en yaygın zararlı olan sigaradan kurtulmanın yollarını ilmi edebi ve zaman zaman mizahi bir üslupla anlatan eser okuyucuyu sigara hakkında ciddi ciddi başka bir ifadeyle kara kara düşündürüyor.

İronik bir üslupla sigara içenlerin itiraflarına ve iftihar cümlelerine yer verilen kitapta okuyucu zaman zaman gülse de bu gülümseme hep acı bir tonla noktalanmak zorunda kalıyor.

Sigaraya bağlanma sebeplerinden, sigaranın tarihçesine ve bağımlılığın tedavi yollarına kadar birçok konunun anlatıldığı eser görsel yönden de muhtevası kadar zengin bir özellik gösteriyor.

Zaman zaman şiirlerden vecizelerden ve fıkralardan örülü bir anlatımın yer aldığı kitabın okunma kolaylığı ve okunma zevkinin bir hayli yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Sigaradan kurtulma metotlarının uzun bir bölümle anlatıldığı eser, sigara içenleri bir vicdan muhasebesine götürecek ve dikte etmeyen; fakat düşünmek zorunda bırakan içerik ve üslubuyla farklı bir çalışma.

Eserin sonunda yer alan Sigara ve Dinler bölümünün yanı sıra mizahi bir üslupla yazılan Grep Zanidet adlı hikâye hayli etkileyici. Özellikle Kanlı Bıçak adlı anekdot sigaranın zararlarını her yürekte hissettirecek güçte. Eser edebi ve ilmi yönüyle okullarda ve ailelerin kütüphanelerinde yer almayı fazlasıyla hak eden bir kalite sergiliyor. Baskı kalitesi ve muhtevasıyla başarılı bir eser.

Kuduz aşısını geliştirebilmek için, Pasteur, gece gündüz çalışıyordu. Her problem onu çözecek gayretli insanlar, her sıkıntı onu aşacak fedailer gerektirir. Fedakârlık yapılmadan hiçbir güçlük yenilemez, sebat edilmeden hiçbir engel aşılamaz. Dumandan Bir Ağ, insanlığın problemleriyle mücadele eden azimkârların gösterdiklerine benzer bir gayretle, tabir caizse, aşkla meydana getirilmiş renkli, canlı, sımsıcak bir eser. Çocuklarda ve gençlerde sigaraya karşı bir aşı etkisi gösteriyor. Sigara bağımlılarında ise, sigarayı bırakma yönünde yüksek bir motivasyon oluşturuyor. Üstelik bütün bunları, ürkütmeden, korkutmadan, sanatın sıcaklığı ve sevginin şefkatli rehberliğiyle yapıyor. Sigaranın zararlarını tekrar tekrar saymak yerine, bağımlılığı analiz ediyor ve okura, öykülerin, şiirlerin ve bin bir nüktenin içinde kendi ruhunu çözümleyebilme fırsatları sunuyor.

Sigara içenlere hediye edilebilecek şıklıkta bir çalışma.