Yeşilçam'ın Usta Oyuncusu Murat Soydan Hayatını Kaybetti

Yeşilçam'ın Usta Oyuncusu Murat Soydan Hayatını Kaybetti
Yeşilçam'ın usta oyuncusu Murat Soydan, 83 yaşında vefat etti. Türk sinemasına 221 filmle katkıda bulundu ve bir dönem oyuncular derneğinin başkanlığını yaptı.

Usta oyuncu Murat Soydan'ın vefat haberi, kızı Mehveş Soydan tarafından duyuruldu. Murat Soydan, 221 filmde rol aldı ve bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı.

Soydan, "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" diyerek konuştu.

Murat Soydan Kimdir?

Sinema ve dizi oyuncusu Murat Soydan, 2 Ekim 1940'ta babasının işi sebebiyle bulunduğu Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde dünyaya geldi. Gerçek adı Rüçhan Tercan olan oyuncu, ilkokul ve ortaokulu Lüleburgaz’da, liseyi ise Edirne’de tamamladı.

İstanbul'a üniversite eğitimi için gelen Soydan, İktisadi İlimler Akademisi'nde öğrenim görürken aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında Tekel'de memur olarak çalıştı. Askerlik görevini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1966 yılında Perde dergisinin düzenlediği yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinema dünyasına adım attı.

Sinema kariyerine 1966 yılında Nejat Saydam'ın yönettiği "Kolsuz Kahraman" filmiyle adım atan Murat Soydan, Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi isimlerle birlikte rol aldı. 1970'li yılların önemli aktörlerinden biri olan Soydan, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi ünlü oyuncularla birçok filmde başrolü paylaştı.

Murat Soydan, toplamda 221 filmde rol aldı ve bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı. Ayrıca, 1972 yılında "Zulüm" filmindeki performansıyla 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.

Soydan'ın ilk evliliğinden bir çocuğu bulunmaktadır. İkinci evliliğini Uğur Gül hanım ile gerçekleştiren Soydan'ın Ali ve Mehveş adlarında iki çocuğu vardır.