YESEVİ CAMİSİ İNŞAATI BAŞLIYOR

YESEVİ CAMİSİ İNŞAATI BAŞLIYOR
Yesevi Camisinin tesisat projeleri de dahil tüm projelerinin tamamlandığı, bu kış boyunca aplikasyon uygulamasının yapılacağı ve hafriyat işlemlerinin başlatılacağı bildirildi.
Karamanʹın önemli yapılarından birisini oluşturacak olan 2 bin kişilik kubbe altı ve önünde 10 bin kişilik namazgahı bulunacak olan Yesevi Camisi’nin tesisat projeleri de dahil tüm projelerinin tamamlandığı, bu kış boyunca aplikasyon uygulamasının yapılacağı ve hafriyat işlemlerinin başlatılacağı bildirildi.
Proje olarak mükemmeli yakaladıklarını belirten Ahmet Yesevi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Emin Uyar, cami inşaat hafriyatına kışın başlayacaklarını, temelini de bahar gelince atabileceklerini söyledi.
Niyet olunca, akıbetin hayır olacağını ve Karamanʹlı hayır sahibi insanların bu camiye sahip çıktıklarını ifade eden Uyar şunları kaydetti:
ʹʹAllahʹın evi başlayınca yarım kalmaz, en güzel şekli ile tamamlanır. Kırmahalle kapısına yakın bir alanda projelendirilen cami, bütün kabristanı bahçesi olarak değerlendirecek. Türkiyeʹde tek olacak bu uygulama ile vahdeti temsil eden tek kubbenin altında 2 bin kişi aynı anda namaza durabilecek. Zorunlu durumlarda mikrofon ve hoparlörün kullanılacağı iç mekanlarda, aynen Mimar Sinanʹın yaptığı camilerdeki gibi akustik sağlanacak. Halkın yardımları ile yapılması planlanan cami Karamanoğlu mimarlığının esasları dahilinde, tamamen çağdaş bir mimari ile tasarlandı. İki buçuk katlı olacak camide engelliler ve secdeye gidemeyenler için ayrı saflar oluşturuldu. Zer Mahfel denilen hanımlar katı, cuma namazlarında açılan kanatlar ile erkeklere tahsis edilebilecek.ʹʹ
Kuran kursları için ayrı bölümler, hocalar için kütüphane ve istişare odaları, abdest ve temizlik mekanları, büyük bir otoparkı, cenaze araçlarının yanaşabileceği gasilhane ve morg üniteleri bulunacağını belirten Uyar açıklamasını şöyle sürdürdü:
ʹʹBahçede oturabilecek alanlar bulunan cami ünitesinin avlusu revaklı ve şeffaf olarak planlandı. Musalla olarak nitelenen namazlığında aynı anda 10 bin kişi saf tutabilecek. Bu alanların üzeri güneş ve yağmura karşı modern malzemelerle(membrant) kaplanacak. Tek minaresi olacak caminin esas bahçesi olarak kabristan planlandı. Namaz vaktini bekleyenler kabristanı ziyaret fırsatı bulacaklar. Kabristan bahçe olarak çiçek ve süs çalılarıyla donatılacak. Aynı alanda müftülük hizmet binası yer alacak. Ayrı bir ünite olarak planlanan bu alanda, müftü ve yardımcılarının odaları, fetva odaları, kütüphane toplantı salonu ve lokanta yer alacak.ʹʹ
Uyar, bu olağanüstü projeyi ve yapıyı Karamanʹa kazandırma çabasının içinde olan herkese, özellikle Karaman Belediyesine ve Başkan Dr. Mimar Kâmil Uğurluʹya minnetlerini sunarak: ʹʹTarih, buranın arsasını bağışlayan, projesini hazırlayan ve çok samimi olarak gecesini-gündüzünü Allah Rızası için bu işe hasreden belediyemizi ve onun değerli Başkanını o hayırla hasl edecektir. Karamanʹın önde gelen iş adamlarının maddi manevi desteklerini de unutmak mümkün değil. Yönetim kurulunda olan ve genel kurulda görev alan bu muhterem zevatın isimlerini özel bir basın toplantısı ile Karamanʹa sunacağız. Dernek bu isimlere karşı görevini yapacakʹʹ dedi.