Yeni Düzenleme: Fiş Kesmeyen İşletmeler ve Fiş Almayan Müşterilere Cezai Yaptırım Getiriliyor

Yeni Düzenleme: Fiş Kesmeyen İşletmeler ve Fiş Almayan Müşterilere Cezai Yaptırım Getiriliyor
Fiş kesmeyen işletmelerin yanı sıra fiş almayan müşterilere de ceza uygulanacak yeni düzenleme, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir artırıcı düzenlemeler çerçevesinde fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyen veya almayanlara yönelik sert yaptırımlar getirerek kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı hedefliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan öneriler arasında, toplumun genelini ilgilendiren alışverişlerde belge düzenlemesi önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Fiş Talebine Uymayana Yaptırım

Şu anda, fatura ve benzeri belgeleri düzenlemeyenlere, tutarın %10'u ve en az 3,400 lira özel usulsüzlük cezası veriliyor. Alıcının tüketici, değilse mükellef olması halinde ceza 1/5 oranında uygulanıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni dönemde alıcı ve satıcıları daha sıkı cezai yaptırımlarla disipline etmeyi planlıyor. Satıcılar için belge düzenlememe durumunda birinci ihlalde ceza miktarının asgari 30 bin liraya çıkarılması öneriliyor. Yüksek satış bedelleri için ise düzenlenmeyen tutarın %30'u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Alıcılar ise belge talebinin 5 gün içinde yerine getirilmemesini Gelir İdaresi'ne bildirdiklerinde cezadan muaf tutulacak.

Hesap Kullandırma Yaptırımı

Şirketlerin satış gelirlerini aile üyelerinin veya başka kişilerin IBAN hesaplarına havale ederek tahsil etmeleri veya kendi hesaplarını bu amaçla kullananlara yönelik ağır yaptırımlar getiriliyor.

Her iki durum için de işlem tutarının %10'u kadar ve en az 30 bin lira, en fazla 20 milyon lira özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Pos Cihazı Kullanma Yaptırımı

Son dönemlerde sıkça tartışılan başkasına ait POS cihazlarını kullananlar ve POS cihazlarını başkasına kullandıranlar için ciddi yaptırımlar öngörülüyor. Bu çerçevede, mükellefiyet türüne bağlı olarak her iki taraf için de 22 bin liradan başlayıp 90 bin liraya kadar varan özel usulsüzlük cezası kesilmesi planlanıyor.