Yaz saati uygulaması sürekli olacak

Yaz saati uygulaması sürekli olacak
Uygulama sayesinde yılda 300 milyon TL tassaruf edilecek..

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gün Işığı Yasa Tasarısıʹnı Bakanlar Kuruluʹna sunduğunu belirterek, tasarıda cumartesi mesaisinin olmadığını, yaz saatinin ise sürekli hale getirileceğini söyledi. Bakanlık, sürekli yaz saati ile yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanacağını, bunun parasal karşılığının ise 300 milyon lira olduğunu tespit etti.

"DOĞRUSU BU"
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Yıldız, yaz saati uygulamasında esas alınan Doğubeyazıt meridyeninin, yıl boyunca temel kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "Enerji sektörü açısından doğrusu bu" dedi.
Gün ışığından daha fazla yararlanılması halinde enerji sektörünün daha da rahatlayacağını belirten Yıldız, bunun pratikteki sonucunun insanların gün ışığında daha az uyuması olduğunu vurguladı. Yıldız, bunun da enerji sektöründeki tüketim için önem arz ettiğini kaydetti.

Yıldız, yaz saati konusunda kurum ve kuruluşlardan görüş alındığını belirterek, Türk Hava Yollarıʹnın, ʹsıkıntı olmazʹ mesajı verdiğini kaydetti. Yıldız, takvim hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ile borsa yöneticilerinden de fikir alındığını, Avrupa ve Rusyaʹdaki uygulamaların da incelendiğini kaydetti. Yıldız, sokak lambalarının da 2-3 yıl içinde değiştirileceğini ifade etti.

PİYASALAR NASIL ETKİLENECEK?
Halen İMKB kapanmadan bir saat önce açılan ABD piyasaları, sürekli yaz saati uygulaması olduğunda İMKB kapandıktan sonra açılacak. Piyasalar, ABD piyasalarında yaşanan gelişmelere bir gün sonra tepki verecek. Öte yandan, uluslararası merkezli şirketlerin çalışanları da mesailerini yaz saatine göre ayarlamak durumunda kalacak.

YILDA EN AZ 600-700 MİLYON KWH TASARRUF
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2007ʹde yaz saatinden 987 milyon 775 bin 643 kilovatsaat (kwh) ve yaklaşık 131.5 milyon lira tasarruf yapıldığını açıkladı. 2011ʹde de yaz saati uygulamasıyla yıllık 600-700 milyon kWh tasarruf sağlandığı belirtilmişti. Bakanlık, yaz saatinin sağladığı tasarruf konusunda bir çalışma da sürekli yaz saati projesini gündeme aldığında yapmış, sürekli yaz saati ile yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanacağını hesaplamıştı. Bu miktarın parasal karşılığı ise 300 milyon lira olarak öngörülmüştü. Bu miktarın orta boylu bir elektrik santralinin üretimine denk geldiği ifade ediliyor.