Yargıtay'da Yeni Başkan ve Cumhuriyet Başsavcısı Seçimi Bugün Gerçekleştirilecek

Yargıtay'da Yeni Başkan ve Cumhuriyet Başsavcısı Seçimi Bugün Gerçekleştirilecek
Yargıtay'da bugün, yeni başkan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı için yeniden seçim yapılacak, kritik bir gün olacak.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin sona ermesi sebebiyle, 25 Mart'tan beri Yargıtay Büyük Genel Kurulu başkanlık seçimi yapıyor. Yeni başkanı belirlemek için yapılan seçimlerde, Yargıtay Başkanı Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk yarıştı ancak şimdiye kadar hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadı.

Muhsin Şentürk Adaylıktan Çekildi

Ayrıca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görev süresi önümüzdeki ay dolacak olan Bekir Şahin'in yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için seçim süreci de bugün başlayacak.

Yargıtay Başkanlığı için aday olan Muhsin Şentürk, birinci başkanlık adaylığından çekildiğini açıkladı. Üyelere gönderdiği iletişimde, "Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtay'ımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla birinci başkanlık adaylığından çekiliyorum" ifadesini kullanan Şentürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına adaylığını açıkladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını Erdoğan Belirleyecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından kendi üyeleri arasından gösterilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. İlk oylamada en çok oy alan beş üye aday olarak belirlenir. İlk oylamada beş adayın seçilmemesi durumunda, aynı gün içinde diğer oylamalar yapılarak eksik adaylar belirlenir. Bu şekilde belirlenen beş adayın listesi Cumhurbaşkanı'na sıralı olarak sunulur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçmek için 15 gün içinde hareket eder.

Cumhurbaşkanı, sıralamaya ve aldıkları oy sayısına bakmaksızın sunulan beş adaydan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atayabiliyor. Yeni atanacak başsavcı, yaş haddinden emekli olmadığı sürece 4 yıl boyunca görev yapacak.