Vatandaşa kaçak elektrik müjdesi

Vatandaşa kaçak elektrik müjdesi
Faturalardaki kayıp-kaçak adı altında alınan paralar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

 Kamuoyunda da büyük tartışmalara neden olan ʹelektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelineʹ isyan eden Bakanlık, bağlı birimlerine bir yazı göndererek, dağıtım şirketlerine bugüne kadar ödenen kayıp ve kaçak bedellerinin geri tahsil edilmesi için dava açılmasını istedi.

29.1 MİLYON ABONEYİ İLGİLENDİRİYOR
Star Gazetesiʹnin haberine göre bakanlığın yazısının, Türkiye genelinde bulunan 29.1 milyon elektrik abonesine örnek olması bekleniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıʹnın ʹkayıp kaçak bedellerineʹ savaş açmasıyla ilgili süreç, kurum içinde ʹdul-yetim bütçesi ile kayıp kaçak bedeli ödenmezʹ tartışmaları ile başladı. Bu tartışmalar üzerine birçok il müdürü ve idare amiri, Strateji Geliştirme Başkanlığıʹna konuyu aktardı. Hukuk Müşavirliğiʹnde de, kayıp-kaçak bedellerinin ödenmesi için tüketici mahkemelerine dava açılmasına ilişkin görüş geldi. Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Can da, tüm birimlere 5 Temmuzʹda bir genelge yayınlayarak, kayıp-kaçak bedellerinin dağıtım şirketlerinden geri alınması için bağlı birimlere yol gösterdi. Genelgede, öncelikle dağıtım şirketlerine ihtarname çekilmesi ardından da, tüketici mahkemelerinde dava açılması istendi. Genelge doğrultusunda bakanlık birimleri de ödedikleri kayıp-kaçak bedellerini geri almak için hazırlıklara başladı.

BUGÜNE KADAR MİLYARLARCA LİRA ALINDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıʹnın davranışı diğer kamu kurumlarına, vatandaşlara ve şirketlere de örnek olması bekleniyor. Bu çerçevede, Türkiyeʹde halen 29.1 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Söz konusu abonelerin tamamına da kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesi gündeme gelecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin, elektrik abonelerinden yıllardır kayıp kaçak bedeli adı altında bir tahsilat yaptığı Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluʹnun (EPDK) şeffaflaşma kararı ile kamuoyunun gündemine gelmişti. Elektrik faturalarında, ʹk/kʹ kodu ile abonelerden "kayıp kaçak bedellerine" yer verilmeye başlandı. Ancak bu durum tüketicilerin sert tepkisi ile karşılaştı. EPDK, bunun üzerine mart 2012ʹde yeni bir karar alarak, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerini gizleme imkanı sağladı. Elektrik abonelerinden halen, kayıp kaçak bedeli tahsil ediliyor. Ancak, faturalarda ise bu tutar yer almıyor. Bu çerçevede elektrik abonelerinden bugüne kadar milyarlarca dolarlık kayıp kaçak bedeli tahsil edildiği tahmin ediliyor.