Ürün Yönetimi ve İyi Tarım Uygulamaları Toplantısı Yapıldı

Ürün Yönetimi ve İyi Tarım Uygulamaları Toplantısı Yapıldı
"İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ile Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi”, 2018 yılı hedef bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Karaman’da elma bahçelerinde uygulanan "İyi Tarım Uygulamalarının (İTU)  yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" ile "Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi" nin 2017 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve projelerin uygulandığı, 2018 yılı projelerinin hedeflerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda 25.01.2018 tarihinde yapıldı. Toplantıda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN projeler hakkında bilgiler verdi.  Ayrıca; Mühendis Çiğdem AVCI, Tekniker İsmail ÖNAL "Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi  (EKÜY) Projesi" hakkında, proje koordinatörü Mühendis Ömer KOKA ise İyi Tarım Uygulamalarının (İTU)  yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi hakkında bilgiler verdi.

 Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN’ ın Karaman’da elmacılığın durumu, sertifikasyonun önemi ve pazarlama konularında üreticilere bilgiler verdiği toplantıda; İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Projesi ve Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulayan üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi alış verişi yapıldı.

Toplantıda Tekniker İsmail ÖNAL Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi hakkında yaptığı sunumunda:  "Bakanlığımızca kaliteli ve güvenilir gıda üretiminde toplum sağlığının ön planda tutulduğu bir üretim modeli olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulanmaktadır. Bu kapsamda projeyi uygulayan üreticilerimizce kontrollü ve çevreyi kirletmeden üretim yapılmaktadır. "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi"  (EKÜY) projesi, Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracatçı Birlikleri, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği çerçevesinde iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması, sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir bitkisel üretim ve çevre ve insan sağlığının korunması amacı ile hazırlanmıştır.

''Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi''  projesi 2010 yılında ilimizin de yer aldığı 16 ilde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde projenin uygulanacağı ürün olarak elma belirlenmiştir. EKÜY Projesinin Uygulamalarında: Bitki koruma uygulamaları Entegre Mücadele prensiplerine göre yapılmakta, çevre dostu uygulamalara öncelik verilmekte ve en son çare olarak kimyasal mücadele metodu uygulanmaktadır” dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN ise Karaman’da Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY) Uygulamaları hakkında bilgiler verdiği konuşmasında: ‘Dünyada; ülkelerin vazgeçilmezi tarım, tarımın vazgeçilmezi de zirai mücadeledir. Dolayısıyla tarımsal üretimde, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de üretimin olmazsa olmaz bileşenleri arasında zirai mücadele (bitki sağlığı/bitki koruma) çalışmaları ön planda yer almaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında İlimizde 2017 yılında; projeye dahil edilen 48 üreticimiz ile 122 parselde, 3.285 dekar alanda uygulanarak 7.765 ton ürün elde edilerek bu ürünlere 'Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi''  (EKÜY) Sertifikası verilmiştir’ dedi.

Karaman İli Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet YILDIZ birliğin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, İyi Tarım Uygulamaları(İTU) yapan birlik üyesi olan üreticilerin sayısının artması gerektiğini ifade ederek birliğin çalışmalarına destekleri dolayısıyla İl Gıda,  Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür etti.

Toplantı üreticilerden gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi