UNEP Raporu: Günde 1 Milyar Öğün İsraf Ediliyor

UNEP Raporu: Günde 1 Milyar Öğün İsraf Ediliyor
Gıda israfı evrensel bir sorundur. Araştırmalar, gelir seviyesinden bağımsız olarak herkesin bu konuda sorumlu olduğunu gösteriyor. UN'ye göre, gıda kaybını azaltmak, açlığı azaltmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabilir.

Rapor, 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği vurgulanırken, insanların üçte birinin gıda kıtlığı tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, 2022 yılında 1.05 milyar ton gıda atığı oluştuğu ve bu miktarın kişi başına 132 kilograma denk geldiği ifade edildi. Gıda israfının yüzde 60'ının evlerde, yüzde 28'inin gıda hizmeti sektöründe ve yüzde 12'sinin ise perakende satışında meydana geldiği belirtildi.

Araştırmalar, gıda israfının sadece "gelişmiş ülkeler" için değil, aynı zamanda dünya genelinde bir sorun olduğunu ortaya koydu. Yüksek gelirli, orta gelirli ve düşük gelirli ülkelerde, kişi başına evsel gıda atıklarının sadece 7 kilogram farklılık gösterdiği belirtildi. Ayrıca, sıcak iklim bölgelerinde taze gıdaların daha fazla tüketilmesi ve soğuk zincirin yetersiz olması nedeniyle kişi başına daha fazla gıda israfı oluştuğu vurgulandı.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, gıda israfının küresel bir felaket olduğunu vurgulayarak dünya genelinde milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Andersen, ülkelerin bu konuya öncelik vermesi durumunda, gıda kaybının önemli ölçüde azaltılabileceğini, iklim değişikliği etkilerinin ve ekonomik kayıpların en aza indirgenebileceğini ve küresel hedeflere ulaşma yolunda ilerlemenin hızlandırılabileceğini belirtti.