Uğurlu Ve Kahraman Güney Kore Gezisini Değerlendirdi

Uğurlu Ve Kahraman Güney Kore Gezisini Değerlendirdi
Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ve Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından 28 Ocak-04 Şubat 2012 tarihleri arasında Güney Kore’ye düzenlenen inceleme gezisini değerlendirmek üzere Karaman Valiliği Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenlediler.

 Vali Süleyman Kahraman, Güney Kore’de Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Mustafa Naci Sarıbaş tarafından karşılandıklarını ve kendileriyle hem Türk yetkililerin hem de Koreli yetkililerin yakından ilgilendiklerini belirterek teşekkür etti. Güney Kore’lilerin ecdadımız büyük saygı duyduklarını anlatan Vali Kahraman, oradaki ihracat ve yatırım projelerini bu geziyle ülkemize ve Karaman’a çekmeyi arzuladıklarını söyledi.


Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ise Güney Kore’deki ziyaretlerini ve izlenimlerini sunum eşliğinde basın mensuplarıyla paylaştı.
Türkiye’nin 2023 kalkınma hedefleri ile Güney Kore’nin kalkınma vizyonundaki paralelliğe dikkat çeken Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Güney Kore’nin ülkemize 5,5 milyar dolarlık mal satarken, bizim onlara sadece 500 bin dolarlık bir satışımızın olduğunu belirtti ve bu rakamlarda görülen farkın kapatılması açısından gezinin önemini vurguladı. Görüşmelerin tamamının üst düzey yöneticilerle gerçekleştiğini ifade eden Başkan Uğurlu: “Daha önceki yıllarda konum anlamında bu tip ziyaretlerde ülke olarak kendimizde bir eziklik hissediyorken, devletimizin yakaladığı başarı grafiği ile şimdi biz de çok rahatlıkla masada oturup tecrübelerimizi paylaşabiliyoruz.” dedi.

Güney Kore’nin 1960’lara kadar tarıma dayalı bir ekonomisinin olduğunu belirten Başkan Uğurlu,  1960’tan sonra Güney Kore’nin ihracata yönelik kalkınma süreci başlattığını ve bu süreci çok iyi yönettiklerini vurguladı. Başkan Uğurlu değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Dünya ekonomisinde ve özellikle otomotiv ve yan sanayide bir numaralar. 13 saniyede bir otomobil üretiyorlar. Diğer markalara motor ve yedek parça üretiyorlar. 4 milyon otomobil satıyorlar.  Bu büyük bir başarı Beş il gezdik ve ziyaret ettiğimiz kurumlar dünyanın önde gelen kurumları. Gerek enerji ve ticaret firmaları gerek yatırım ve tanıtım ajanslarıyla sempati alışverişi yaptık ve güzel anılarla döndük.”

Türkiye de geniş çaplı iş yapan 7–8 tane Kore firmasının olduğunu ve bunların ne ilimizde ne de ülkemizde yatırımlarının olmadığını belirten Uğurlu, gezideki amaçlarından birinin de Karaman’ın potansiyelini anlatarak, Karaman’a yeni yatırımlar kazandırmak olduğunu belirtti.

Basın mensuplarıyla Güney Kore’deki şehirleşmeyle ilgili izlenimlerini de paylaşan Başkan Uğurlu, sanayi şehirlerinin tipik yapısı olduğunu, modern yapılara rağmen şehirlerde ruhun eksik olduğunu belirtti. Toplantı Vali Kahraman ve Başkan Uğurlu’nun  basın mensuplarının sorularını cevaplamasıyla sona erdi.