Tokat'ın Ahşap İncisi 8 Asırdır Ayakta

Tokat'ın Ahşap İncisi 8 Asırdır Ayakta
Tokat'taki Tanınmış Seyit Camii, eşsiz mimarisi ve tarihi değeriyle dikkat çeker. Çivisiz ahşap tekniğiyle yapılmış, 8 asırdır ayakta.

Tokat ilinde bulunan Tanınmış Seyit Camii, olağanüstü mimarisi ve zengin tarihî atmosferiyle ziyaretçileri büyülemekte. Türkiye'deki ender beşik tonozlu camilerden biri olan bu yapı, çivisiz ahşap çantı tekniğiyle inşa edilmiş ve 800 yılı aşkın bir süredir dimdik ayakta duruyor.

Sulusaray ilçesine bağlı Dutluca köyünde bulunan Tanınmış Seyit Camii'nin inşası, kendine özgü bir şekilde gerçekleştirilmiştir. 1200'lerde yapıldığı tahmin edilen bu cami, çivisiz bir şekilde inşa edilmiştir. Ahşap taşıyıcılar, camiyi ayakta tutarken, üzerlerine işlenmiş olan oyma teknikleriyle süslenmiş geometrik desenlerle süslenmiştir. 27 Ocak 1995 tarihinde Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken bir kültür varlığı olarak tescillenmiştir. İlk olarak 1940'ta, ardından 1970'te ve en son 2006'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir. Türkiye'de beşik tonozlu modelle yapılmış 3 camiden biri olan Tanınmış Seyit Camii, Tokat'ın en seçkin ahşap camilerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Cami hakkında bilgiler veren Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde ve korumasında bulunan Malum Seyit Cami ve Türbesi Tokat’ın Sulusaray ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde yer almaktadır. Caminin yapım tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak 1200’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Çivi kullanılmadan ahşap çantı tekniği ile ve kesme taştan yapılan Malum Seyit Cami duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülmüştür. Camiyi ahşap taşıyıcılar ayakta tutmaktadır. Ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniği ile işlenen geometrik desenlerle dikkat çekmektedir. 27.01.1995 tarihinde Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Tokat’ta bulunan en nitelikli ahşap camilerden birisi olan 8 asırlık cami Türkiye’de beşik sırtı modeli ile yapılan 3 camiden biridir. Cami ilk olarak 1940 tarihinde, ardından 1970’de ve son olarak da 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir” dedi.