Temmuz'da Kök Maaşlar Belli Olacak: Enflasyon Verileriyle Güncelleme Yolda

Temmuz'da Kök Maaşlar Belli Olacak: Enflasyon Verileriyle Güncelleme Yolda
Mayıs ve Haziran enflasyon verileriyle birlikte hesaplanacak, dört aylık kümülatif artış oranıyla temmuzda kök maaşlar netleşecek.

SSK, BAĞ-KUR ve tarım emeklilerinin temel maaşlarında değişiklikler olacak deniyor. Kök maaşlardaki değişiklikler için temmuzun ilk haftası bekleniyor. Yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon oranları belli olduğunda, 10 bin lira maaş alan herkesin kök maaşı etkilenecek.

maas.jpg

Maaşı 10 bin lira olan fakat kök maaşı daha düşük olan emeklilerin maaşları, 10 bin liraya tamamlanıyor. Örneğin, kök maaşı 6 bin lira olan bir emeklinin maaşına 4 bin lira ek ödeme yapılıyor ve toplam maaşı 10 bin lira oluyor. Yukarıdaki örnekte kök maaşı 6 bin lira olan bir emekliye %25 oranında zam yapıldığında kök maaşı 7 bin 500 liraya çıkıyor. Bu durumda devlet, 4 bin lira yerine 2 bin 500 lira daha ekleyerek maaşı 10 bin liraya tamamlıyor.

maas1.webp

Son açıklanan enflasyon verilerine göre, dört aylık kümülatif artış oranı %18,70 olarak belirlendi. Hürriyet'in raporuna göre, bu orana Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verilerinin kümülatif toplamı eklendiğinde temmuz ayında kök maaşların ne olacağı açıklığa kavuşacak.