TCMB Politika Faizini Sabit Tuttu, Likidite İçin Ek Önlemler Duyuruldu

TCMB Politika Faizini Sabit Tuttu, Likidite İçin Ek Önlemler Duyuruldu
TCMB politika faizini sabit tuttu, piyasa beklentisi doğru çıktı. Banka likidite fazlasına yönelik ek önlemler alacağını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz kararını duyurdu. Kurul, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Piyasadaki genel öngörü de faizlerin bugün sabit tutulacağı yönündeydi.

Kararla ilgili açıklamada "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" söylendi.

Açıklamada ayrıca, ek önlemler alınacağı belirtilerek "Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir" ifadelerinde bulundu.

Haziran 2023-Mart 2024 döneminde politika faizini toplamda 4.150 baz puan artıran TCMB, geçen ay gerçekleştirdiği toplantıda bu oranı sabit tutmuştu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, önceki hafta sunduğu enflasyon raporunda, ilk dört aydaki enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesinin de etkisiyle yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık bir artışla yüzde 38'e çıkardıklarını ifade etmişti.

Karahan, enflasyonda zirvenin mayıs ayında yüzde 75-76 seviyelerinde olacağını belirtirken, aynı zamanda yılın ikinci yarısında iç talepte bir zayıflama ve enflasyonda belirgin bir düşüş yaşanacağını vurgulamıştı.

Kurul tarafından bugün yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştır:

'Enflasyon Riskleri Canlı'

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50’de sabit bırakma kararı almıştır.

Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğilimi hafif bir zayıflama göstermiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler, iç talepte ilk çeyreğe göre bir yavaşlama işareti vermiştir. Ancak, tüketim malı ithalatındaki artış, nisan ayında cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırlamıştır.

Hizmetler sektöründe görülen yüksek enflasyon ve sertlik, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyon baskılarını sürdürmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlandırma davranışlarının tahminlerle uyumunu yakından izlemektedir.

'Sıkı Tutum Devam Edecek'

Parasal sıkılaştırmanın kredi ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tutma kararı almış olsa da, enflasyon risklerine karşı dikkatli bir tutum sergilemeye devam etmiştir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir kötüleşme beklenmesi halinde ise para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır.

Para politikasındaki istikrarlı tutum; yerel talebin dengeye oturması, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesiyle birlikte aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir. Dezenflasyon ise yılın ikinci yarısında gerçekleşecektir.

'ilave Tedbirler Alınacak'

Makroihtiyati çerçevede basitleştirme ve piyasa mekanizmasının etkinliğini artırma amacıyla, menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılmıştır. Son dönem kredi genişlemesi ve mevduat hareketlerine dikkate alınarak, makro finansal istikrarı koruyacak ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirecek ilave önlemler alınacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle artan likidite fazlası, ek tedbirlerle dengelenecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine indirecek parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler yakından izlenecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda tüm araçlarını kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını tahmin edilebilir, veri odaklı ve şeffaf bir yaklaşımla alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, beş iş günü içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.