TCMB: 2024 Yılı Enflasyon Tahmini %38'e Yükseldi, Mayıs Ayında Zirve Bekleniyor

TCMB: 2024 Yılı Enflasyon Tahmini %38'e Yükseldi, Mayıs Ayında Zirve Bekleniyor
TCMB, 2024 yılı için enflasyon tahminini revize ederek %38'e yükseltti; enflasyonun mayıs ayında %75-76 seviyesine ulaşması bekleniyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu gösterdiğini ve enflasyonun neredeyse her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

Georgieva, İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte küresel ekonomiye dair değerlendirmeler yaptı.Dünya ekonomisinin 2020'den bu yana daha savunmasız hale geldiğini vurgulayan Georgieva,"Dikkate değer olan tüm bu şoklara rağmen dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu kanıtlaması. Küresel bir resesyonda değiliz" dedi.

"Resesyon Kaygıları Gerekçesiz Çıktı"

Georgieva, geçen yıl birçok ekonominin resesyona gireceği endişeleri olduğunu ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Bu yıl ve gelecek için %3,2'lik bir büyüme beklentisi taşıdıklarını ifade eden Georgieva,"Bizi çok güçlü şekilde vuran enflasyon neredeyse her yerde düşüşte" ifadelerinde bulundu.

Georgieva, jeopolitik endişelerin sorulması üzerine ise "Gördüğümüz en dramatik şey dünyanın savaşlar içinde olduğu" yanıtını verdi.

Rusya'nın Ukrayna'daki devam eden çatışmaları ve İsrail'in Gazze'yi kontrol altına almasına atıfta bulunan Georgieva, savaş durumunda ekonomik öncelikler hakkında mantıklı bir tartışmanın zor olduğunu belirtti.

Türkiye'de Enflasyon Beklentileri Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın ikinci enflasyon raporunda enflasyonun öngörülerinden daha yüksek bir seyir izlediğini belirterek yıl sonu enflasyon tahminini revize etti.

2024 yıl sonu enflasyon tahmini %38'e yükseltilirken enflasyonda zirvenin mayıs ayında %75-76 seviyesine ulaşması bekleniyor.