Tarım Bakanlığı, 2024 TMO Hububat Alım Fiyatları ve Destekleri Açıklandı

Tarım Bakanlığı, 2024 TMO Hububat Alım Fiyatları ve Destekleri Açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024'te Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla hububat alım fiyatlarını ve fark ödemesi desteklerini belirledi.

2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri hakkında bilgi verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına göre, makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira destek sağlanacak.

Açıklamada, 2024 yılı bitkisel üretim verilerinin TÜİK 1. Tahmin sonuçlarına göre, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama %5,4 azalma öngörüldüğü ifade edildi. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre %4,5 düşüşle 21 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

Buna göre, 2024 mahsulü hububat alım fiyatları şöyle belirlendi:

Makarnalık buğday: Ton başına 10.000 TL
Ekmeklik buğday: Ton başına 9.250 TL
Arpa: Ton başına 7.250 TL

Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere verilecek fark ödemeleri de açıklandı:

Buğday: Ton başına 1.750 TL'ye kadar
Arpa: Ton başına 750 TL'ye kadar

Açıklamada, gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi desteklerin üreticilere sağlanmaya devam edileceği vurgulandı. Ürün bedeli ödemelerinin ise 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı ifade edildi.

Ayrıca, hasat dönemindeki fiyat dalgalanmalarını önlemek, ihracat için hammadde sağlamak ve piyasa istikrarını korumak amacıyla bazı dış ticaret önlemleri alındığı duyuruldu. Bu çerçevede, kati un ihracatının serbest bırakıldığı, ekmeklik/makarnalık buğday ve arpa ihracatının kontrollü bir şekilde serbest hale getirildiği ve buğday ithalatının 21 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri ​​arasında durdurulduğu belirtildi.