TARİHİ HAMAM GÖÇ MÜZESİ OLUYOR

TARİHİ HAMAM GÖÇ MÜZESİ OLUYOR
Belediye başkanı uğurlu göç müzesi yurt dışındaki vatandaşlarımızın yarım asırdır yaşadıklarını kamu oyuna yansıtacak
Topucak Mahallesi’nde Karamanoğlu beyliği zamanından kalan Yeni Hamam, Karaman Belediyesi ve merkezi Hollanda’da bulunan Hollanda Karamanlılar Vakfı’nın ortaklaşa çalışmaları sonucu Göç Müzesi olarak hizmet verecek. 
Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu, Karaman’ın merkez nüfusunun 130 bin olmasına rağmen en az 200 bin kişinin de yurt dışındaki çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunduğunu söyledi. 
Başkan Uğurlu yaptığı açıklamada bu sayının hiç de azımsanmayacak bir nüfus olduğunu ifade ederek bundan yarım asır önce ellerinde bir tahta valizle Avrupa yollarına giden Karamanlı’ların artık yaşadıkları yerlerde kendilerini kabul ettirmiş saygın aileler olduğunu belirtti. Bugün çeşitli Avrupa ülkelerinde Karaman’lı milletvekilleri, Belediye meclis üyeleri ve Saygın iş adamları olduğunu sözlerine ekleyen Uğurlu şunları kaydetti:
“Karaman’lı vatandaşlarımızın yurt dışına gidişleri 1960’lı yıllarda başlar. O zaman Karaman’da meydana gelen büyük çarşı yangınında yüzlerce esnaf işlerini, aşlarını kaybetmiş, mağdur duruma düşmüşlerdir. Bu insanlar, içinde bulundukları zor durumdan kurtulabilmek amacıyla ellerinde tahta valizlerle devlet kanalıyla işçi isteyen Avrupa yollarına düşmüşlerdir. Karaman’dan yurt dışına göç’ün başlangıcı büyük çarşı yangınıdır. Ondan sonra bu göç devam etmiştir.” dedi.
Karaman’lı insanların yurt dışına götürdükleri tahta valiz’de sadece insanların giyecekleri değil Karaman kültürününde olduğunu ifade eden Uğurlu: “Karamanlı Avrupa’ya gitmiş ama hiç bir zaman özünü kaybetmemiştir. Dilini, dinini, örf ve geleneklerini unutmadı. İzine geldiğinde bulgurunu, tarhana çorbasını buradan götürdü, fistanını buradan götürdü. Oralarda mayalı ekmeğini, yufka ekmeğini evinde yaptı. Sıkıntı çekti, çalıştı bu günlere gelindi. Şimdi Avrupa’da doğan, büyüyen çocuklarımız var. Onlar babalarının, dedelerinin kendilerini kabul ettirmek için çektiği sıkıntıları bilmiyorlar.” dedi.
Göç Müzesi kavramının bu noktada ortaya çıktığını ifade eden Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu: “Bu konuyu Hollanda’da ki hemşehrilerimiz ile uzun uzun konuştum. Göç Müzesi fikrini tartıştık ve kurulmasının faydalı olacağı kanaatine vardık. Topucak Mahallesi’nde bulunan tarihi hamam’ı onlarla birlikte yerinde inceledik. Göç Müzesi için uygun bir yer olduğu kararına vardık. Çalışmalar başladı. Belediye olarak biz Karaman’da, yurt dışındaki gönüllü hemşehrilerimiz de oralarda çalışıyorlar. Karaman’ın göç ile ilgili her şeyini topluyoruz. O günlere ait tahta bir valiz, eski sararmış resimler, kıyafetler, göç hikâyelerini anlatan kısa filmler. Yani yarım asırda Karamanlı vatandaşlarımızın yaşamlarını anlatan her şeyi bu müzede sergileyeceğiz. Burayı gezen vatandaşlarımız da gelinen noktayı görmüş olacak. Bu müze belki de Dünya üzerinde kurulan ilk göç müzesi olacak.” diye konuştu.