SUÇ ORANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

SUÇ ORANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Karamanın çocuk suçlular oranında Türkiyede 6. sırada göstermesi üzerine Karaman Valisi Süleyman Kahraman ve Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez bir basın toplantısı düzenledi.
Bir araştırmacı tarafından Türkiye genelinde çocuk suçlarının oranlarıyla ilgili yapılan araştırma sonucunda Karaman’ın çocuk suçlular oranında Türkiye’de 6. sırada göstermesi üzerine Karaman Valisi Süleyman Kahraman ve Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez bir basın toplantısı düzenledi.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen basın toplantısında Asayiş Şube Müdürü Emniyet Amiri Ferhat Şahin ile Çocuk Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Halil Damlarkaya’da hazır bulundu. Vali Süleyman Kahraman, çocuk suçlular noktasında Karaman’ın araştırmada verilen rakamların çok gerisinde olduğunu söyleyerek, “2010 yılında Jandarma ve Polis merkezlerinde olan olayların hepsini topladığımızda bizdeki rakam 5 bin küsürü gösterirken, araştırmadaki 9 bin diyor. Buna biz bir anlam veremedik. Bu araştırmada belki adli kayıtlar dikkate alınmış olabilir ama adliyeye dilekçe veren bir vatandaşımızda kayıt altına alınıyor. Çocukların 2010 yılında karıştığı 404 olay karşısında 666 çocuğa işlem yapılmıştır. Genelde suça karışan çocuklarımız ailesinin ilgili olmadığı problemli çocuklardan oluşuyor. Bunların toplamı da 30 çocuğu geçmiyor. Abartılmış bir şekilde yapılan bu araştırmada abartılı bir rakam olduğunu düşünüyoruz. İlimiz asayiş ve emniyet yönünden huzurlu bir kenttir. Halkımızda bu konularda rahat olsun” dedi.
Faili meçhul olaylarla da ilgili bilgi veren Vali Kahraman, “Faili meçhul olaylar bizim için çok önemlidir. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde faili meçhul olaylar çok yüksek görülürken bu oran Karaman’da yüzde 8.5 gibi bir oranla yok denecek kadar azdır. Her geçen gün ise faili meçhul olayların oranı düşüyor. Büyük illerde ufak olaylar kayıt altına alınmazken, Karaman’da gerçek istatistiklerin ortaya çıkması anlamında polis ve jandarma mıntıkasında meydana gelen hiçbir olay kayıtsız kalmıyor. Türkiye ortalamasında faili meçhul olaylarda çok çok düşük seviyelerdeyiz. Suçların önlenmesinde polis ve jandarma güçlerimiz son derece duyarlı çalışmaktadır” dedi.
Polis olarak tüm amacımız hukukun içerisinde kalarak Karaman’ın huzurunu sağlamaktır diyen Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ‘de, “Karaman’da yolda yürürken, arkanızdan kimin geldiğini düşünmeyecek kadar huzurlu bir ortam vardır. Çocuk suçlularla ilgili yapılan araştırmada verilen rakamları görünce ben kendi evladımdan bile şüpheye düştüm. Emniyet olarak bizim tüm araştırmalarımız yolda yürürken ayağı taşa çarpıp düşen, hastaneye gittiğinde adli rapor verildi diye işlem yaptığımız yavrularımızda dahil bin 300 civarında. 666 tanesine şüpheli işlemi yapmışız. 886 tanesine de mağdur işlemi yapmışız. Okulda arkadaşıyla kavga edip evine giden çocuğu gören babası karakola gelip şikâyette bulunuyor. Olaylarımızın yüzde 95’i bu basit olaylardan ibaret. 2010 yılı içinde 22 çocuğumuzun karıştığı olay sayısı 182’dir. 250 bin nüfuslu bir şehirde bin 906 tane çocuğumuzu suçlu gibi göstermek bu şehrin değerlerine de saygısızlıktır. Ondan dolayı bu araştırma bizi üzmüştür. Biz kendimizden ve sunduğumuz hizmetten eminiz. Hiçbir şeyde hesap vermeme gibi bir durumda değiliz. Çünkü her noktada bizim yaptığımız işler Müfettişlerimiz, Valimiz ve Cumhuriyet Savcılarımız tarafından her daim kontrol ediliyor. Bu kadar kontrolün arasında bizim olay saklama gibi bir durumumuz olabilir mi” diye konuştu.
2010 yılı içerisinde Karaman’da meydana gelen asayiş olayları hakkında da veren sönmez, “çocukların karıştığı 129 tane hırsızlık olayı olmuş. Burada biz yaklaşık 200 çocuğumuza işlem yapmışız. Yapılan bu araştırmaların çok daha sağlıklı olması için bir araştırma ruhuyla araştırmacı grupların elinden çıkmasını beklerdim. Karaman insanına duyduğumuz saygıdan dolayı bu açıklamayı yapma gereği duyduk” diye konuştu.
 
ERMENEK’TE DÜZENLENEN OPERASYONUN ADLİ SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR
Toplantının sonunda bir gazetecinin yerel basında yer alan Ermenek’te operasyon hakkında bilgi istemesi üzerine Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, operasyonun devam ettiğini ileriki günlerde bu konuyla ilgili gerekli bilgiyi basınla paylaşacaklarını söyledi.
 
 
 
İLGİLİ HABER