Şok İddia; Yüzlerce Fabrika İşçisi İşten Çıkarıldı

Şok İddia; Yüzlerce Fabrika İşçisi İşten Çıkarıldı
Tek Gıda-İş Sendikası Karaman Temsilcisi Orhan Soydan Karaman’da Faaliyet gösteren Karsa Bisküvi Fabrikasından yüzlerce işçi sendika üyesi oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia etti.

 Haber sitemize açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Orhan Soydan, Karaman Organize sanayi de faaliyet gösteren Karsa-Biskot Bisküvi fabrikasında yüzlerce işçinin Tek gıda-iş sendikasına üye oldukları için çıkarıldıkları belirterek, bu haksızlık karşısında sendika olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Orhan Soydan haber sitemize yaptığı açıklamada; Tek Gıda-İş Sendikası olarak Karaman Organize sanayi bölgesinde gıda alanında faaliyet gösteren Karsa (Biskot) Bisküvi Fabrikası işçilerinin mağduriyetinin giderilmesi sebebiyle işçi arkadaşlarımızın hakkını arıyoruz. Karsa Bisküvi işçileri sendikamıza üye oldukları için işten çıkarıldılar. Şuana kadar 100’den fazla işçinin işine son verildi. Karsa Bisküvi sahiplerine işçilerin haklarının verilmesini ve onların insan gibi yaşamaları için gerekli zemini hazırlamalarını istiyoruz.” Dedi.

SİZ İŞÇİ DEĞİL KÖLE ARIYORSUNUZ

Fabrika işçilerinin hak arayışını sadece Karsa Bisküvi de değil diğer bütün fabrikalarda da sürdüreceklerini söyleyen Sendika Temsilcisi Orhan Soydan, Karaman’da insanların işçi olarak değil de köle olarak görüldüğünü ve hiçbir haklarının verilmediğini söyledi. İnsanların Namusuyla çalıştığını çalmadığını çırpmadığını sözlerine ekleyen Orhan Soydan, OSB Başkanı Kemal Boynukalın’ın 5 bin işçi arıyoruz sözlerini de eleştirerek “. Bu nasıl işçi eksikliği? Siz kendinize işçi mi arıyorsunuz yoksa 12 saat çalışacak köle mi arıyorsunuz? Karaman Biskot Bisküvi de insan gibi yaşamak istiyorum, haklarım verilsin diyen yüzlerce insan tek kalemde işinden kovuldu. Madem işçi eksikliği varda bu insanları neden kovdunuz? Bu gelişmeler gösteriyor ki siz kendinize çalışacak işçi değil emrinize amade olan her dediğinize kafa sallayan köleler istiyorsunuz. Bu benim iddiam değil yaşananlara baktığımız zaman bu gerçek ortaya çıkmaktadır.” Dedi. 

14 SAAT ÇAŞARAK 950 TL MAAŞLA BU İNSANLAR NASIL GEÇİNECEK?

Fabrika işçilerinin 950 tl maaş ile çalıştıklarını söyleyen Orhan Soydan, bu durumun karşısında İşçilerin sendika üyesi olmasının en büyük hakkı olduğunu belirtti. 
Orhan Soydan açıklamasında; “Kamuoyu şimdi bize sorabilir; Bu insanlar neden sendika ya üye oluyorlar? Cevabı insan gibi yaşamanın içerisinde yatıyor zaten. Çünkü fabrika işçileri 12 saat bir fiil fabrika içerisine çalışıyorlar. Ulaşım ve Durakta bekleme zamanını da kattığımız vakit orta ya 14 saat gibi bir mesai durumu çıkıyor. Şimdi herkese sesleniyoruz! Bu insanların yaşamaya hakkı yok mu? 14 saatlik bir mesai karşısında aldıkları maaş 950 TL.  Bu İnsanlar bu parayı nereye yetiştirecekler? 
24 saatlik bir gün içerisinde 14 saat çalıştığı zaman geriye kalan 10 saatte acaba bu işçiler ne yapabilir. İşçilerin birçoğu ne hanımını nede çocuklarını görebiliyorlar, birçok işçiye hafta sonu mesaisi uyguluyorlar. Bir tek Pazar günü var onda bile çalışıyorlar. Sonra da birileri kalkıyor işçi arıyoruz, işçi sıkıntısı var diyor bunlar sadece kocaman bir yalan.” Dedi.

KENDİNİZİ EZDİRMEYİN!

Fabrika işçilerine de seslenen Orhan Soydan, kimsenin korkmaması gerektiğini belirterek bunun tamamen yasal bir çalışma olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin birçok yerinde bu tür sendika çalışmalarının başarıya ulaştığını belirten Soydan, “. Diğer Bisküvi Fabrikası işçilerine de sesleniyoruz! Kimsenin sizi kullanmasına izin vermeyin, hakkınızı arayın. Bu hak arayış mücadelesi diğer İllerde defalarca gerçekleşmiş ve her defasında başarıya ulaşmıştır.” Dedi.
Fabrika yöneticilerine de seslenen Tek Gıda-İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Orhan Soydan, “ Biz Tek Gıda-İş sendikası olarak Saygı Değer Karsa ( Biskot) yöneticilerine sesleniyoruz! İşçilerin çıkarılması karşısında sonuna kadar direneceğiz. Bu insanların birçoğu 10–15 sene çalıştığı fabrikada hizmet etmiş emek vermişler. İşçi üyelerimiz Tekrar iş yerlerine giderek çalışmak istiyorlar, tabii ki hepsinden önce insan gibi yaşamak istiyorlar.  Her türlü sosyal hakların uygulandığı sendikalı toplu iş sözleşmeli ve 4857 sayılı iş kanunun uygulandığı işyerlerinde çalışmak istiyorlar. Biz bunun olması için Tek Gıda-İş sendikası olarak mücadelemizi vereceğiz.” Dedi.

İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Sendika Temsilcisi Orhan Soydan’ın iddialarından sonra Karsa-Biskot Bisküvi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Berber, karamaninsesi.com’a açıklama yaparak bu iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Sendikanın aslı astarı olmayan sözler sarfettiğini belirten M. Ali Berber; “ Bunlar gerçeğin dışındadır, Her gün insanlar işten çıkıyor bu iddiaları kabul etmiyoruz.” Dedi.