Şirketlere Ek Vergi: Garantili Projelerin Maliyeti Artıyor

Şirketlere Ek Vergi: Garantili Projelerin Maliyeti Artıyor
Garantili projeler için devletin yıllık milyarlarca lira ödediği belirtiliyor; 2024'te vatandaşların vergi gelirlerinden 162 milyar 434 milyon lira daha müteahhit firmalara ödeme yapılacak.

Bayram tatili sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak vergi düzenlemesi taslağından yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.

Daha önce kayıt dışı çalışan motosikletli kuryelere vergi getirilmesi ve yurtdışı çıkış harcının 10 katına kadar artırılmasıyla ilgili çalışmalar gündeme gelmişti.

Garantili projeleri yapan büyük şirketlere ek vergi getiriliyor. Bu tür projelerde daha önce çoğu şirkete vergi indirimi yapılmıştı. Ayrıca şirketler yaptıkları projeleri 30-40 yıl boyunca işletebiliyorlardı.

Bankalarla Benzetilecek

Söz konusu vergi taslağında, Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen havaalanları, şehir hastaneleri, otoyollar, köprüler, tren hatları gibi birçok projeyi yöneten şirketlerin kurumlar vergisi oranı, bankalarla aynı seviyeye getirilecek. Bu doğrultuda, büyük şirketler devlete artık yüzde 30 yerine yüzde 25 kurumlar vergisi ödeyecekler.

Yıllık 5 Milyar TL Ek Vergi

Söz konusu yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması bekleniyor. Bu durumda, şirketler 1 Ocak 2025 itibarıyla yüzde 5 artırılan yeni kurumlar vergisini ödemeye başlayacaklar.

Bu artış ile devletin yıllık yaklaşık 5 milyar TL ek gelir elde etmesi hedefleniyor.
YİD ve KÖİ projeleri için 30-40 yıllık uzun vadeli sözleşmeler yapılmıştı.

Ek vergiye tabi olacak YİP ve KÖİ projelerinden bazıları şunlar:

  • Osman Gazi Köprüsü
  • Avrasya Tüneli
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü
  • Çanakkale Köprüsü
  • Ankara Garı
  • Birçok havalimanı
  • Şehir hastaneleri
  • Birçok otoyol

Garantili Projelerin Maliyeti

Köprü, otoyol, tünel ve şehir hastaneleri gibi projeler için iktidar tarafından geçiş ücretlerinde garanti veriliyor. Bu tür "garantili projeler" her yıl milyarlarca lira maliyet oluşturuyor. Bu projeler nedeniyle vatandaşların vergi yükü de artıyor. Bu çerçevede, 2024 yılında vatandaşların vergi gelirlerinden müteahhit firmalara ek olarak 162 milyar 434 milyon lira "garanti ödemesi" yapılacak. Gelecek üç yılda ise ödenecek toplam tutar 673 milyar 554 milyon lirayı aşacak.