Şimşek: Gelir İdaresi, POS Kaydı Yapmayan Binlerce Kişiyi Tespit Etti

Şimşek: Gelir İdaresi, POS Kaydı Yapmayan Binlerce Kişiyi Tespit Etti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın POS cihazlarından hasılat kaydı yapmayan 3,662 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, POS terminallerinden gerçekleştirilen ödemelerin gelir kaydını tutmayan kişilere yönelik denetim başlatıldığını ifade etti.

Şimşek, "Gelir İdaresi Başkanlığımız, POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişiyi tespit etti. Bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, işletmelerde kullanılan POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilen ödeme tutarlarının beyan edilip edilmediğini incelediğini belirten Şimşek, bu çerçevede muhtemel vergi eksikliklerini ve kaçakları denetlediklerini ifade etti.

"3 Milyar Lira Kayıt Dışı Gelir Elde Edildi"

Şimşek, Başkanlık tarafından 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin yapılan analiz çalışmaları sonucunda vergi kaybına neden olduğu belirlenen işletmelerin denetim sürecinin başladığını vurgulayarak, denetim sonuçlarıyla ilgili şu detayları paylaştı:"Denetim çalışmalarında, vergi mükellefi olmadığı halde üzerlerine kayıtlı POS cihazları bulunan ve bu cihazlar üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi ele alındı. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği ve vergi idaresinin bilgisi dışında bıraktığı belirlendi. Mükellefiyeti olan 1342 kişinin ise yine POS cihazları üzerinden elde ettiği toplamda 2 milyar lira hasılatı beyanlarına yansıtmadığı veya eksik yansıttığı tespit edildi. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığımız, POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişiyi tespit etti. Bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı." açıklaması paylaşıldı.

"1,5 Milyar Lira Vergi Tahakkuk Edildi"

Bu süreçte ilgili kişilerin vergi daireleri tarafından açıklama talebine çağrıldığını ifade eden Şimşek, "Denetimlerde vergi mükellefi olmadan 1 milyon liranın üzerinde POS hasılatı elde eden 81 kişi bulundu. Bu mükelleflerin ilgili dönemlerdeki hasılat tutarının yaklaşık 253 milyon lira olduğu görüldü. Bunlar arasında toptan ayakkabı, hırdavat malzemeleri, tekstil ürünleri ve beyaz eşya ticareti başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunan kişilerin yer aldığı tespit edildi" dedi.

Bakan Şimşek, benzer bir incelemenin 2023 yılı verileri üzerinden de gerçekleştirildiğini ifade ederken,"Elde edilen sonuçlar üzerine gerekli işlemler yapılacak. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz tavizsiz ve güçlü şekilde devam edecek" şeklinde konuştu.